Darının Faydaları

Darının Faydaları

Darı tohumları buğdaya benzeyen, besin maddesi olarak kullanılan bir çeşit tahıldır. İnsan gıdası ve hayvan yemi olarak da kullanılabilir. Kuraklığa dayanıklı olduğu için kurak bölgelerde oldukça çok üretilebilir. Ülkemizin birçok bölgesinde yetiştirilir. Aynı zamanda bozanın hammaddesini oluşturur.

 

Darının Faydaları

  • Vejetaryenler İçin Protein Kaynağı: Vejetaryenler için iyi bir protein kaynağı olan darıdan 1 fincan tükettiğinizde 6 gram protein alırsınız. Et alımını azaltmak veya diyet yapmak için tüketecekseniz darı düşük yağ içeren besinler arasındadır. Vücudun ihtiyacı olan tüm amino asitleri içermese de salatalarla tüketildiğinde gerekli amino asitleri almanızı sağlar.
  • Mineral ve Vitamin Deposudur: Günlük hayatınızda veya diyet yaparken tüketeceğiniz darı B vitamini alımınızı arttırarak metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olur. Sinir sisteminin düzenlenmesinde etkili olan darı kırmızı kan hücrelerinin üretimini arttırır. Sarı darıda bulunan mineral, magnezyum, çinko, bakır ve potasyum oldukça yüksektir. Bu vitaminler kas ve sinir fonksiyonlarında önemli rol oynarlar.
  • Antioksidan Deposudur: Darı tüketimi kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltmak için yardımcı olabilir. 2009 yılı Şubat ayında “Biyokimya ve Biyofizik Hint Dergisi” nde yayınlanan bir araştırmaya göre, darı fenoller içerir. Bu bileşikler zararlı serbest radikallerin neden olduğu vücudunuzdaki oksidatifin zarar görmesini önlemeye yardımcı antioksidan olarak işlev görmektedir. Antioksidanlar açısından zengin olan besin kalp hastalığı, kanser, osteoporoz ve diyabet gibi dejeneratif hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir “Clinical Nutrition American Journal.”
  • Çölyak Hastalarına Faydalıdır: Glutensiz gıda içeren darı çölyak hastalarının ihtiyacı olan diyet için güvenlidir. Ekmek ve tahılın yerine geçebilecek darı doyurucu özelliği ile iyi bir alternatiftir.

 

Darının Faydaları Nelerdir?

  1. Beden ve ruh bunalımına oldukça iyi gelmektedir.
  2. Hücrelerin yenilenmesine yardımcı olmaktadır ve yenilenen hücreler gençleşmeyi sağlamaktadır.
  3. Beyinin hızlı çalışmasını sağlayarak beyin faaliyetlerini düzenler ve hafızayı kuvvetlendirir.
  4. Yoğun yorgunluk zamanlarında tüketilmesi oldukça faydalıdır.
  5. Göğüs hastalıklarının tedavi edilmesine yardımcı olmaktadır.
  6. Ateş ve ishal gibi hastalıkları önlemede ve hastalığın etkenini ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
  7. Grip, nezle gibi mevsimsel hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
  8. Saç dökülmesi ve diş çürümeleri gibi kökten çürümelere karşı iyi bir onarım maddesidir.
  9. Bağırsak kurtlarının dökülmesine de büyük destek olmaktadır.

 

Darı Nasıl Kullanılır?

  1. Darı yemeklerde ve soslarda yoğun olarak kullanılabilmektedir. Yemeklerde taneli olarak sunulabileceği gibi öğütülerek de kullanılabilmektedir.
  2. Süt ve ayranla karıştırılan darı çok lezzetli yemek yapılabilmektedir.Yapılan yemek kimi zaman ekmek olarak da adlandırılır ve hafif tadıyla oldukça sevilen bir ekmek olarak tüketilmektedir.
  3. Aynı zamanda muhabbet kuşlarının yeminin de ana maddesi olarak kullanılmaktadır.
  4. Darıdan elde edilen un hayatımızın değişik alanlarında kullanılır. Darıdan elde edilen un kalorisi düşük ve lezzetli olduğu için oldukça lezzetlidir.
  5. Ekmeği, börek ve poğaçalarınızı darı unuyla yapabilirsiniz.
  6. Mayalanması ile birlikte boza üretilmesinde kullanılır. Boza ülkemizde oldukça sevilen ve tercih edilen bir içecektir.
  7. Kuzey Afrikada çok önemli bir besin maddesi olarak kullanılmaktadır. Lapa olarak kullanılması en çok tüketilme tarzıdır.
  8. Darı taneleri haşlanarak lapa olarak da tüketilmektedir.
  9. Bazı ülkeler darıyı bir çeşit içki elde etmek için de kullanırlar.
  10. Büyükbaş ve kümes hayvanları için yem olarak kullanılır. Darıdan yapılan yem çok fazla faydalı olduğu için süt sağlayan hayvanların sütünü arttırmaktadır.
  11. Şeker kamışı gibi ezilerek tatlı özsuyundan pekmez ve şeker yapılır.Yapılan pekmez ve şeker tatlılarınızda kullanabilirsiniz.

 

Darının Tıbbi Özellikleri

  1. Makat ağrısına oldukça iyi gelmektedir.
  2. Vücuttaki ağrıların dindirilmesi için kullanılmaktadır. Ağrılar için düzenli kullanılması sayesinde ağrıları azaltmaktadır.
  3. Sinir sıkışmalarına karşı kullanılmasında oldukça yarar vardır.
  4. Zeytinyağı ile karıştırılıp basura sürülmesi durumunda basur ağrısına iyi gelmektedir ve basur şişliğini götürmektedir.
  5. Taze sütle yenilmesi durumunda hastalıklara karşı bağışıklık kazanılması sağlanır.
  6. Bal ile birlikte macun yapılırsa bağırsak solucanlarının dökülmesini sağlar ve tekrarlanmasını engeller.

 

Darı Bakımı Ve Yetiştirilmesi

Kuraklığa dayanaklı olarak yetiştirilebilen bir bitki olan darı önemli geçim kaynakları arasında yer alır. Genellikle ilkbahar aylarında ekilmeye başlar. Darı en verimsiz ve kurak topraklarda yetişebilen mucizevi bir bitkidir. Öncelikle tropik iklimin tahılı olan bu bitki kurak yerlerde yetiştirilebilen bir bitki olduğu kanıtlanınca oldukça yaygınlaşmıştır. En çok verimi kumlu, killi toprakta gösterir. En iyi ekim zamanı mısırdan sonra yapılan ekimidir.

 

Darının Zararları

  • Tiroit problemi bulunanlar darıyı tüketmeden önce doktorlarına mutlaka danışmalıdır.
  • Aşırı tüketmek çoğu yiyecekte olduğu gibi midenize zarar verebilir.

 

Kaynak: http://www.livestrong.com

“Darının Faydaları” üzerine bir yorum

Yorum yapın