Özellikle ileriki yaşlarda kendini belli eden fakat bazen gelişim çağındaki çocuklarda da görülebilen D vitamini eksikliği, tedavi edilmediği takdirde farklı birçok eklem ve kemik rahatsızlığına sebebiyet verir. Bu nedenle D vitamini eksikliği ile karşılaşılan durumlarda doğru teknikler ile hızlı bir tedavi sürecine gidilmesi gerekir. İlerleyen yaşlarda kemik erimesine de yol açtığı için oldukça tehlikeli olabilen D vitamini eksikliğinde uygulanabilecek çeşitli tedavi yöntemleri bulunur.
D Vitamini Eksikliği Nedir?
Tüm kas ve iskelet sistemlerinin kusursuz şekilde çalışabilmesi için gerekli en temel vitaminlerden olan D vitaminini, insan vücudu kendine yetecek miktarda üretemediği için çeşitli yollarla dışarıdan alması gerekir. İşte böyle zamanlarda vücudun ihtiyacı duyduğu D vitamininin karşılanamaması halinde D vitamini eksikliği dediğimiz durum meydana gelir.
D Vitamini Eksikliği Neden Olur?
Yaygın bir rahatsızlık olan D vitamini eksikliği özellikle soğuk ülkelerde görülür. Pek çok kişinin bildiği üzere, güneş en etkili D vitamini kaynaklarından birisidir ve bu nedenle güneşin yıl içerisinde kendini daha az gösterdiği bölgelerde bu rahatsızlığa daha sık rastlanır. Ayrıca farklı sebepler ile gün ışığına çıkamayan insanlarda da D vitamini eksikliği görülme ihtimali daha fazladır. Güneş ışınları faktörünün yanı sıra, yanlış beslenme ve yaşlılık da D vitamini yetersizliğine neden olan faktörler arasında ilk sıralarda yer alır. Bazı durumlarda yaşanan çeşitli sindirim sistemi problemleri ise, yine D vitamininin vücut tarafından yeterli miktarda alınamamasına sebebiyet verir.
D Vitamini Eksikliği Nasıl Giderilir?
D vitamini eksikliğini giderebilmek amacıyla uygulanabilecek en iyi tedavi yöntemi; doğru bir beslenme biçimidir. Bu bağlamda bu vitaminin eksikliğini yaşayan kişilerin beslenme şekillerine somon ve karides gibi yağlı balıkların yanı sıra, yumurta, ciğer ve süt ürünlerini eklemeleri gerekir. D vitamini eksikliğinde özellikle tereyağı, mantar ve yoğurt doktorlar tarafından en çok tavsiye edilen gıdalardandır. Beslenme düzeninde yapılacak değişikliklerin yanında, doktorların tavsiyesi ile kullanılabilecek olan ve ağızdan alınan D vitamini hapları da bu eksikliğin giderilebilmesinde iyi birer yardımcı olabilir. Doktor tavsiyesi olmadan ilaç alımı ise vücutta farklı yan etkilere neden olabileceğinden ötürü kesinlikle sakınılması gereken bir durumdur. Vücuda fazla D vitamini alımı, D vitamini zehirlenmesi denilen ciddi bir rahatsızlığa sebep olabileceği için bu konuya özellikle özen gösterilmesi gerekir.
D Vitamini Eksikliğinde Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Kemiklerin olması gereken şekilde büyüyebilmesi ve gelişebilmesi için gerekli olan D vitamininin eksikliğinde bazı bitkisel tedavi yöntemlerinden destek alınabilir. Ünlü beslenme uzmanlarından Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun kendi hastaları üzerinde bizzat denediği D vitamini kürü, doğru şekilde uygulandığı takdirde bu rahatsızlığın giderilmesinde oldukça etkili tedavi teknikleri arasında yer alır. D vitamini kürünü hazırlamak için gerekli olan tek malzeme; yarım kilo kadar kültür mantarıdır.
Kürün hazırlanışında; bir tepsi üzerine ince ince dilimlenerek dizilecek olan kültür mantarları, güneş ışığının tepede olduğu saatlerde güneşe çıkarılarak yaklaşık yarım saat boyunca bekletilmelidir. Bu bekleme aşamalarında ara sıra ters düz edilebilecek olan dilimlenmiş kültür mantarları, böylelikle güneşten aldıkları D vitamini ile çok daha etkili bir hale gelecektir. Süre bitiminde tepsiden alınan mantarlar tavada pişirilerek doğrudan yenebileceği gibi çeşitli çorba ya da et yemeklerinin içerisine atılarak da kolaylıkla tüketilebilir. D vitamini eksikliği için oldukça faydalı olan bu kürde dikkat edilmesi gereken tek nokta ise; güneş ışığında bekletilen mantarları olabilecek en kısa süre içerisinde tüketmektir. Bu sayede barındırdıkları D vitamini kaybolmadan vücuda geçmesi sağlanabilir. Sadece mantar ile hazırlanan bu küre 1 ay boyunca devam edildiği takdirde D vitamini eksikliğinde çok olumlu sonuçlar elde edilebilir.
Acaba D vitamini eksikliği için eczanelerde olan vitamin tableti kullanılsa, faydası olur mu?