Çuha Çiçeğinin Faydaları

Çuha Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?

Bağışıklık sistemini güçlendiren ve metabolizmayı hızlandıran çuha çiçeği; vücuttaki bulunan fazla toksinlerin dışarı atılmasın da da etkilidir. Çuha çiçeğinin faydaları bunlarla sınırlı olmayıp aşağıdaki gibi sıralanabilir.

 

Çuha Çiçeğinin Faydaları Nelerdir ?

  • Bağışıklık Sistemine Faydası : Çuha çiçeği içermiş olduğu mineral ve vitaminler sayesinde vücudun bağışıklığını her daim dengede tutmasına yardımcı olmaktadır.
  • Adet Düzensizliklerine Faydası : Çuha çiçeği bayanların özel günlerinde yaşamış olduğu baş, karın ve mide ağrılarını  en aza indirerek, adet düzensizliği sorunlarını da ortadan kaldırmaktadır.
  • Menopoza Karşı Faydası : Menopoz semptomlarını azaltıcı etkisi olan çuha çiçeği düzenli kullanıldığı takdirde hanımların bu dönemlerini rahat geçirmesine yardımcı olmaktadır.
  • Cilt Hastalıklarına Karşı Faydası : Egzama ve sedef gibi cildi oldukça sıkıntıya sokmakta olan hastalıklar,düzenli çuha çiçeği kullanımı sayesinde derman bulabilir.
  • Aknelere Faydası : Özellikle de ergenlik sivilceleri için çinko ile alındığı takdirde % 100 faydalı etkiler göstermektedir.
  • Tırnak Sağlığına Faydası : Çuha çiçeğinin içerisindeki mineraller tırnak hastalıklarının giderilmesine yardımcı olmaktadır.
  • Şeker Hastalığına Faydası: Düzenli kullanıldığı takdirde çuha çiçeği diyabetin önüne geçebilmektedir.
  • MS Hastalığına Faydası: Özellikle de tıp dilinde tanımı ve tedavisi oldukça zor bir hastalık türü olarak bilinen MS hastalığında çuha çiçeğinin rolü oldukça önemlidir. Nitekim, vücudun kas oranını dengede tutulmasını sağlayan çuha çiçeği sayesinde pek çok MS hastası rahata kavuşmuştur.

Çuha Çiçeğinin Diğer Faydaları

  1. İdrar ve balgam söktürmeye oldukça iyi gelir.
  2. Vücuda rahatlık vermektedir.
  3. Sinirleri yatıştırmaktadır.
  4. Rahat uyku sağlamaktadır.
  5. Yarım baş ağrılarına birebir iyi gelmektedir.
  6. Kireçlenme sonucunda oluşan eklem ağrılarının azalmasını sağlar.
  7. Yorgunluğu gidererek kişiyi daha iyi hissettirir.
  8. İştahsız kişiler çuha çayı tükettiğinde iştahları açılır.

Çuha Çiçeği Nasıl Kullanılır?

  1. Çuha çiçeği kökleri ve yaprakları kurutulduktan sonra suda kaynatılıp bitki çayı gibi tüketilebilir.
  2. Yapraklarını haşlayıp salatalarda da gönül rahatlığıyla kullanabiliriz. Yaprakları kurutularak elde edilen bu haşlamanın sinirleri rahatlatıcı bir etkisi vardır ve böylece kişi rahatça bir uyku çekebilmektedir.
  3. Ayrıca Çuha çiçeğinin köklerini haşlayarak tüketebilirsiniz. Haşlanarak tüketilen kökler böbrek taşlarının düşmesini ve idrarın sökülmesini sağlar.

Çuha Çiçeği Çayı Tarifi

Çuha Çiçeği çayı , kuru ya da haşlanmış bir şekilde tüketmek istemeyenler için ideal bir yöntemdir.

  • Yarım çay kaşığı çuha çiçeği kurusu
  • 1 bardak su

Hazırlanışı: Suyun içerisine çuha çiçeği kurusunu ekleyip ocağın altını kısın. Etkili bir verim için 8 – 10 dakika kaynamasını bekleyin ve hazırladığınız bitki çayını her gün mutlaka tüketin.

Çuha Çiçeği Yağının Faydaları

  1. Çuha çiçeği yağı bir çok açıdan kişinin kendisini hem fiziksel hem de ruhsal olarak iyi hissetmesine yardımcı olmaktadır.
  2. Özellikle de aşırı alkol kullanımından dolayı oluşan zehirli toksitlerin dışarı atılmasını sağlar.
  3. Yaşlılık etkilerinin geciktirilmesinde faydası olan Çuha Çayı, aynı zamanda da romatizma ve eklem iltihabı ağrılarının da azaltılmasına katkılar sağlamaktadır.
  4. Kireçlenme sonucu meydana gelen bel, sırt, kuruk sokumu ağrıları ve pek çok kulunçlanma sıkıntıları da çuha çiçeği yağı sayesinde tamamen ortadan kalkmaktadır.

Aynı zamanda Çuha çiçeğinin yağında;

  • %9.5 oranında Asit
  • %71 oranında omega_6
  • Potasyum
  • Magnezyum bileşimleri bulunmaktadır. İnsan vücudu için ciddi gereklilik taşıyan bu gibi doğal bileşimler, vücut için gerekli olan hormonların üretiminde büyük rol oynar. Aynı zamanda deri, dolaşım sistemi ve en önemlisi kalp için Çuha çiçeğinin çok faydalı olduğu bilinmektedir.

Çuha Çiçeğinin Zararları

Faydalarının yanında, nadiren de olsa Çuha Çiçeğinin zararları da bulunmaktadır.

  • Çuha çiçeğinin hormon tedavisi esnasında kullanılması tavsiye edilmez.
  • Hamile bayanlarında doğuma kadar çuha çiçeğinden uzak durmaları yararlı olacaktır.

“Çuha Çiçeğinin Faydaları” üzerine 2 yorum

  1. Daha çok kadınları ilgilendiren faydaları olsada benim gibi kireçlenme problemi olanları da alakadar eden güzel faydalı bir şeye benziyor.Kullanmayı düşünüyorum bakalım neyle karşılaşacağım 🙂

    Yanıtla

Yorum yapın