Çileğin faydaları hakkındaki makalemizde ayrıca, dağ çileğinin faydaları, çilek kökünün faydaları, çileğin cilde faydaları ve çileğin zayıflama etkisini inceleyeceğiz.
Çilek hakkında
- Çilek; Rosaceae (Gülgiller) familyası içinde bulunan ve beyaz çiçekler açan çok yıllık bir bitkidir. Yaz aylarında bolca bulunabilen çilek, evlerde saksılarda bile yetiştirilebilir.
- Çilek, en yüksek antioksidan içeriğine sahip 50 gıdadan biridir. Çilekteki antioksidanlar; antosiyanin (çileğe kırmızı rengini verir), C vitamini, kuersetin ve ellagic asit’tir.
- Çilek ayrıca lif, magnezyum, fosfor, folat, potasyum ve kalsiyum gibi yararlı besin maddelerini de içerir.
- Bulundurduğu vitaminler ise; A, C, E, K ve B vitaminleridir.
- Çilek sadece taze meyve olarak değil, reçel ve meyve suyu şeklinde de tüketilmektedir.
Çileğin Faydaları:
- Antioksidan içeriği sayesinde kanser ve kalp hastalığı gibi kronik rahatsızlıkların önlenmesinde yardımcı olur.
- Bağışıklığı destekler.
- Yapılan çalışmalar, antosiyaninin kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucu olduğunu göstermiştir.
- Antienflamatuar (iltihaplanmayı azaltan) özelliği bulunmaktadır. Bu sayede kas ağrılarında ve romatizma gibi kemik rahatsızlıklarında ağrıyı azaltıcı etkisi vardır.
- Kalsiyum, potasyum, magnezyum ve K vitamini gibi bileşenler içermesiyle kemik sağlığını korumada yardımcı olur.
- İçerdiği B9 (folik asit) ve B6 vitamini yardımıyla saç dökülmelerini engeller.
- Lifli olması sebebiyle kabızlığın giderilmesinde yardımcı olan bir meyvedir.
- Kan şekerini dengelemede yardımcıdır.
- Çilek bol miktarda A vitamini içermesi nedeniyle göz sağlığını destekler.
- Cilt sağlığını korumada yardımcı olur. İçerdiği C vitamini yardımıyla doku yenilenmesinde rol oynar.
- Besin olarak tüketilmesinin dışında harici uygulamalarla da fayda sağlamaktadır. Bunlardan biri çileğin suyuyla yüzün yıkanması. Bu sayede cildi canlandırır, ölü hücreleri temizler.
Çileğin Zararları
- Alerjiye neden olabilir.
- Böbrek ve mesane rahatsızlığı bulunan kişilerin doktorlarına danışmadan tüketmemesi gerekmektedir.
Çilek kökü ve yapraklarının faydaları
- Çilek kökleri ve yaprakları idrar söktürücüdür . Uzun süredir böbrek ve mesane bozukluklarına karşı kullanılmıştır. Romatizma durumunda yararlı bir etki de buna atfedilmiştir.
- Çilek bitkisinin yaprak ve köklerinin bir diğer etkisi: büzücüdürler ve ishal ve enterite karşı çok etkilidirler (bağırsak sisteminin iltihabı). Gargara farenjitkontrolüne yardımcı olur .
- Bir itibariyle müshil ve idrar söktürücü , çilek karşı reçete edilir artrit , taş ve romatizma . Dikkatli bir kelime: Bazı insanlar alerjiktir, bu nedenle kovanlara dikkat edin .
Çilek çayı tarifi;
Ezilmiş ve kıyılmış yaprak ve kökleri kaynatın – 1 litre (1 litre) su için az veya çok (30 g). olmak üzere. Birkaç dakika kaynatın ve gün boyunca bolca için. Üriner bozukluklara ve ishale karşı iyi geldiğini göreceksin.
Çilek yaprağı bitkisel çay – 1 litre (1 litre) su içine (20 ila 40 g). yaprak koyun.Yaprakları ilkbaharda toplayın ve kurutun. İdrar sökücü olarak etkisini göreceksiniz..
Onları Cilt İçin Bu Kadar İyi Kılan Ne?
- Zengin C vitamini kaynağı C vitamini, sağlıklı hücrelerden oksijen alan ve cildin üzerinde belirgin çizgiler oluşmasını teşvik eden serbest radikallerle savaşan cildinize iyi gelir.
- Diyet lifi. Çilek, vücudumuzdaki zararlı toksinlerin yok edilmesine yardımcı olan mükemmel bir diyet lifi kaynağıdır. Diyet lifi aynı zamanda bağırsak hareketinin düzenlenmesi ve böylece sivilce ve sivilce için bilinen bir faktör olan kabızlığın önlenmesinde de faydalıdır. Çileklerdeki lifler cildinizi sivilce etmeden koruyabilecek düzenli tuvalet ziyaretleri yapmanıza yardımcı olabilir!
- Folik asit. Folik asit, hücre yenilenmesine ve vücudumuzdaki yeni hücrelerin üretimine yardımcı olur.
En İyi 5 Cilt Faydası
- Yaşlanma karşıtı. Çilekler, kırışıklık oluşumunun en önemli nedenlerinden biri olan kolajen tahribatını önleyen antioksidan ellagik asidi içerir. Ellagik asit, kolajen tahribatına katkıda bulunan enzimler olan MMP üretimini bozarak UV hasarına karşı çalışan foto-koruyucu etkiye sahiptir. Bu, ciltte kırışıklıkların oluşmasını önler, böylece yüzünüze sağlıklı ve esnek bir görünüm kazandırır.
- Sivilceye elveda deyin. Sebumun aşırı birikmesinden kaynaklanan meşhur akne, bu meyvenin içindeki besin maddeleri ile temizlenebilir. Çileklerin asidik yapısı, ciltteki fazla yağı gidermesini sağlar.
- UV cilt koruması. Güçlü antioksidan, ellagik asit, cildi zararlı UV ışınlarından koruduğu için çok faydalıdır. Kore’deki bir üniversitedeki araştırmacılar tarafından yapılan bir araştırma, ellagik asit tedavisi verildikten sonra UV ışınlarına maruz kalan farelerin, maruz kalmadan önce tedavi edilmemiş farelere kıyasla, kırışıklık oluşumunu azalttığını keşfetti.
- Artık yağlı cilt yok. C vitamini bakımından zengin olan bu meyveler, yağlı ciltle savaşmak, cildinizi beslemek ve canlandırmak için mükemmel yüz maskeleri yapmak için kullanılabilir. Çilekler doğada asidiktir ve bu ciltte aşırı sebumun giderilmesinde etkilidir.
- Cilt aydınlatma Meyve suyu lekeleri ve sivilce izlerini hafifletmede çok etkilidir. Çilek suyu, cilt üzerinde koyu lekeleri azaltan ellagik asidin yanı sıra cilt aydınlatma özütleri içerir. Meyve suyunu bir pamuk top kullanarak cildinizdeki koyu lekelere uygulayın ve ardından iyice durulayın.
Çileğin Besin Değeri
Bir bardak dilimlenmiş, taze çilek veya 166 gram (g), aşağıdaki miktarlarda bir dizi önemli besin içerir:
- Kalori: 53 kcal
- Protein: 1.11 g
- Karbonhidratlar: 12.75 g
- Diyet lifi: 3.3 g
- Kalsiyum: 27 mg
- Demir: 0.68 mg
- Magnezyum: 22 mg
- Fosfor: 40 mg
- Potasyum: 254 mg
- C vitamini: 97.6 mg
- Folat: 40 mikrogram (mcg)
- A Vitamini: 20 uluslararası birim (IU)