Eski adı Cennet hurması olan bu sağlıklı meyvenin günümüzde en bilinen adı cennet elmasıdır. Akdeniz hurması ya da Trabzon hurması olarak da adlandırılır. Cennet hurması; Akdeniz bölgesi civarında yetişen bir ağaç türünün meyvesidir. Ülkemizde ağırlıklı olarak Trabzon ve çevresinde yetiştirilir. Akdeniz bölgesinde Adana ve Antalya yörelerinde de yetiştirilmektedir. Turuncu veya sarı renkteki bu meyvenin rengi olgunlaşma seviyesine bağlı olarak değişebilir. En olgun olanları genelde koyu turuncu rengindedir. Ortasında büyük bir çekirdeği olan cennet hurmasının faydaları saymakla bitmez. Tamaman bir vitamin ve mineral deposu olan cennet elması; bağışıklık sisteminden cilde, saça kadar vücudumuzun her bir parçası için yararlıdır. İbrahim Saraçoğlu gibi uzmanlar da bir çok yerde bu meyvenin faydalarını anlatmaktadır.
Cennet hurması ağacı, geniş tepeli seyrek yapraklı bir ağaçtır. Bu ağaçlar, her mevsim yeşil ağaçlardan değildir, kışın yaprak dökerler. Yapraklarının üst kısımları parlak koyu yeşilken alt kısımları tüylü bir yapıya sahiptir. Ayrıca cennet hurması ağacının yaprakları elips şekine benzer. Haziranda çiçek açan meyve ağacının meyveleri sonbaharda olgunlaşır ve yenilebilir hale gelir. Bu sebeple de cennet elması, kış meyvesi olarak kabul edilir. Soğuk hava depolarında uzunca bir süre muhafaza edilebildiği için her mevsim manavlarda bulunabilir.
Cennet hurmasının yararları nelerdir?
- İçerisinde bolca a vitamini ve sağlıklı karbonhidratlar bulunan meyve, asıl c vitamini bakımından zengindir. Potasyum, kalsiyum ve fosfor bakımından da harika bir kaynaktır. Lifli yapısı ile sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelmesi ise en önemli cennet hurması faydasıdır.
- Trabzon hurması da denilen bu meyve, c vitamini sayesinde bağışıklık sistemi güçlendiricidir. Kış aylarında soğuk algınlığı ve gribe karşı muazzam bir kalkan oluşturur. Ayrıca vücudu güçlendirir ve soğuk havalarda daha dinç olmanızı sağlar.
- Kalp damar hastalıklarına iyi gelir.
- Kansızlığa iyi gelir. Her 100 gramda 0.3 miligram demir ihtiva etmesi sebebiyle harika bir demir kaynağıdır.
- Yüksek tansiyonu ve kolestrolü düşürücü etkisi vardır.
- Cennet hurması meyvesi, sindirim sistemi rahatsılıkları ile mide rahatsızlıklarına çok iyi gelir. Lifli yapısı bağırsak florasını dengelemeye yardımcı olur. Meyve içerisindeki maddeler mide çeperini güçlendirir. Bağırsak iltihaplarının iyileşmesine yardımcı olur.
- Safra kesesi problemleri için tedavi edici etkisi vardır.
- Lifli yapısı sayesinde kabızlık problemini tamamen ortadan kaldırır. Sindirim problemi yaşayanlara cennet elması meyvesinden her gün bir tane yemesi tavsiye edilir. Sabahları aç karnına bu meyvenin pekmezini de tüketmek aynı sonucu verecektir.
- Omega üç bakımından en zengin meyvelerden bir tanesidir. Aynı şekilde cennet hurması meyvesinin pekmezini de tüketerek omega üç eksikliğini giderebilirsiniz.
- Trabzon hurması meyvesinden ziyade yaprakları saç için çok faydalıdır. Yapraklarını kaynatarak yapacağınız çay ile saçlarınızı yıkayabilirsiniz. Sonrasındaki yumuşaklık ve parlaklığı siz de hissedeceksiniz.
- Cennet hurması cilde çok iyi gelir. Sadece yemek yerine bu meyvenin maskesini de yapabilirsiniz. Iyice olgunlaşmış olanlarını ezerek yüzünüze maske yapabilirsiniz. Cennet hurması maskesi yapım kolay ve çok faydalı bir maskedir.
- İçeriğinde bol miktarda doğal şeker olduğu için severek tüketilen cennet hurması şeker hastalığı için de yararlıdır. Diyabet hastalarının beyaz şeker almadan şeker ihtiyacını gidermesini sağlayan meyve, yapılan araştırmalara göre de şeker dengesini sağlamaktadır. Unutmamak gerekir ki, günde bir ya da iki taneden fazla tüketilmemelidir.
Cennet hurmasının zararları nelerdir?
- Aç karnına yenilmesi durumunda bazı sindirim problemlerine sebep olabilir. Lifli yapısı sebebiyle ishale neden olabilir.
- Çok aşırı olgunlaşmış olanların fazla tüketilmesi kan şekerini yükseltebilir. Tüm meyvelerde olduğu gibi belirli bir miktar tüketmek önemlidir.
- Fazla tüketilmesi durumunda kilo aldırabilir, şişkinlik ve hazımsızlık sorunu yaratabilir.
Cennet hurması nasıl yenir?
Anadolu’da daha çok kocayemiş veya kara hurma olarak bilinen cennet elması, kabuğu soyularak yenir. Olgunlaşmış olanların kabukları kolayca soyulur ancak olgunlaşmamış olanların bekletilmesi gerekebilir. Kabuğunu soyduktan sonra sert gibiyse direk ısırarak ya da dilimleyerek tüketebilirsiniz. Ancak çok olgunlaşmış olanları kabuğunu hiç soymadan, kaşıkla meyveden parçalar alarak tüketebilirsiniz. Kabuğu, çekirdeği ve yaprakları yenilmez. İyi olmuş olanların rengi koyu turuncu olur, meyvenin kıvamı da jel gibidir.
Cennet hurması kurusu nasıl yapılır?
- Ege bölgesinde özellikle de Nazilli ve çevresinde cennet elması kurusu son derece popülerdir. Bu meyvenin kurutulabilmesi için bölgenin çok sıcak olması gerekir, yoksa meyve çürür. Çok sıcak yerlerde güneşe direk maruz bırakılmadan kurutulmalıdır.
- Cennet hurmasını kurutmak için olgunlaşmamış olanlarını seçmek lazım. Tam olgunlaşmamış hurmaları alın. Kalın bir ipe iğne geçirin, tıpkı dolmalık biber ya da patlıcan kızartacakmış gibi ipi hazırlayın. Cennet hurmalarının sap kısımlarından sağlam bir yerinden geçirip ipe dizin. İpteki hurmaların hiç biri birbirine dokunmasın ona dikkat edin.
- Tüm meyveleri ipe dizdikten sonra bunu bir yere asın. Meyveler birbirine ya da duvara dokunmasın. İyice kuruyana kadar bekletin. Sonrasında afiyetli yiyebilirsiniz. Cennet elması kurusu en az tazesi kadar leziz ve sağlıklıdır.