Çayır su teresi bitkisinin faydaları

Cardamine sözcüğü Yunanca kardamon (tohumları yenen bir tür bitki) sözcüğünden gelmektedir kökenlidir. Pratensis ise çayırda yetişen anlamına gelmektedir. Anavatanı Avrupa, Kuzey Asya, Kuzey Amerika, Türkiye’de Trakya’dır. Bitki 16. yüzyılda ilaç kodeksinde kayıtlı değildi. Almanya’da 1774’den itibaren kullanılmaya başladı.

G. Dragendorff, eskiden Cardamine türlerinin Nasturtium türleri gibi kullanıldı-ğını ve bu iki türün çoğunlukla biribiriyle kanştırıldığını yazmaktadır. Dinand bitkiyi iskorbüt, cilt hastalıkları ve menstrüasyon tıkanıklıkları için kullanmıştır.

Tıbbi Nitelikleri: Kan temizleyici, idrar söktürücü, metabolizma güçlendirici, kramp çözücü. Kramp çözücü özelliğinden, çoğunlukla çocuklarda görülen karın bölgesi kramplarında yararlanılmaktadır.

Kullanıldığı Yerler: Bahar kürü, romatizma, kramplı karın ağrısı.

Botanik: Ülkemizde Trakya bölgesinde çayırlarda, bahçelerde yetişir. Boyu 30 cm’e ulaşan bitki kısa ömürlüdür. Dikine çıkan gövdenin içi boştur; sulu, yuvarlak ve üstü ince kıllarla kaplıdır. Uzun bir sap üzerinde dizili olan yapraklar yuvarlak veya yumurta biçimlidir ve toprağın üzerinde rozet biçiminde yayılırlar. Sap üzerinde az yaprak vardır. Gövdenin sonunda menekşe rengi, çok ender olarak beyaz renkli 8-20 çiçek açar. Çiçekler nisan, mayıs aylarında açar.

Nelerinden Yararlanılır: Bitkinin toprak üstü bölümünden taze ve kuru olarak yararlanılır.

Toplanması ve Saklanması: Bitkinin kullanılabilmesi için çiçek açmadan toplanması gereklidir. Toprağın 1-2 cm üzerinden kesilerek toplanan bitki, küçük de-metler halinde gölge ve havadar yerlerde asılarak kurutulur.

Kokusu ve Tadı: Çok hafif acımsı bir tadı vardır.

Yan Etkileri: Taze bitki çok tüketilmemelidir. Mide ve böbreklerde tahrişlere neden olabilir.

Kullanma Biçimleri: içten uygulanır.

Bitkiden Yararlanma Yöntemleri: Çay: 3 g kuru veya taze çayır su teresine 150 ml sıcak su eklenir, 10 dk demlenip süzülür. Günde 2-3 çay fincan’ sıcak olarak içilir.

İçindeki Bazı Maddeler: Acı madde, hardal yağı, glikozit, C vitamini. Bitkinin içindeki maddeler tam olarak araştırılmamıştır. Hardal yağı, böbrek ve karaciğeri uyararak çalışmalarını olumlu olarak etkiler.

Çayır Su Teresi Bitkisinin Faydaları

Kramplı Karın Ağrısı, Romatizma Ağrıları: Çayır su teresi bitki 50 g 2-4 g kuru veya taze bitkiye 150 ml sıcak su eklenir, 10 dk demlenip süzülür. Sıcak olarak 1-3 çay fincan. içilir.

Bahar Kürü: Elma meyve 1 adet Limon meyve 1 adet Portakal meyve 3 adet Kara hindiba yaprak 20 g Çayır su tersi bitki 30 g Süt 150 ml Portakal suyu, limon suyu, küçük parçalara bölünmüş kabuklu elma, kıyılmış kara hindiba ve süt bir mikserde çok iyi karıştırılır, 1 yemek kaşığı bal eklenir. Sabahları kahvaltıda içilir.

Taşların veya kumların hareket etmesi nedeniyle oluşan kanamalar ve sancılar (Kolikler): Çayır papatyası çiçek-yaprak 50’g 20 g karışıma 150 mI sıcak su eklenir, 10-12 dk demlenip süzülür. Günde 3 çay fincan’ içilerek 3-4 haftalık kürler yapılır.

Kısa Açıklamalar:

Bitki baharda salata olarak yenmekte veya başka salatalara karıştırılmaktadır.

Peklik çekenler ve bahar kürü yapmak isteyenler yapraklarını salatalara karıştırmalıdır.

Burkulmalarda sanayı azaltmak ve iyileşmeyi süratlendirebilmek için taze preslenmiş çiçek-yaprak karışımı suyuyla kompres yapılmalıdır.

Yorgunluk sonucu oluşan kas sertleşmesinde taze preslenmiş çiçek-yaprak suyuyla kaslar ovulabilir. Etkiyi süratlendirmek amacıyla bu suya eşit oranda üzüm sirkesi karıştırılabilir.

“Çayır su teresi bitkisinin faydaları” üzerine 3 yorum

  1. Bugün ilk defa topladım diğer terenin tadı var okadar kötü degil tadı tere seviyorsanız su teresinide seversiniz taze toplayınca çok lezzetli çıtır çıtır kahvaltıda iyi gidiyor faydalarınıda düşünürsek yenmeli

    Yanıtla
  2. Tadı biraz değişik ama faydalarını düşününce vız geliyor 🙂 Oldukça esrarengiz bir bitki, içinde neler var neler yok bilinmiyor gibi. Sporcu arkadaşların kesinlikle kullanması gerek diye düşünüyorum.

    Yanıtla

Yorum yapın