Sabah kalktığımızda ilk işimiz eminim çay demlemektir. Güne onunla başlarız. Onsuz bir kahvaltı düşünülemez. Günün her anında bizimle birlikte olan içimizi ısıtan bir dostumuzdur. Öyle ki, kahvaltıda çay, simitin yanında çay, işyerinde çay, sohbetlerimizde çay, kafede çay, vapurda çay, terasta çay, piknikte çay, bahçede çay, çay, çay, her alanda her yerde çay. İkramların sultanı, keyfimizin sebebi, sohbetimizin dostu kısacası hayatımızın alışkanlığı olmuştur çay. Milli içeceğimiz desek herhalde abartmış olmayız.
Günümüzde çayı içmeyen insan sayısı nadirdir sanırım. İçmeyen biri olsa bile mutlaka evinde misafirlere ikram edecek bir paket çay, şeker bulundurur. Bunun örneklerinden biri de rahmetli anneannemdir. Nadir çay içmeyen insanlardan biri olmasına rağmen mutlaka evinde çay ve şekeri eksik etmezdi. Gelen misafirlerine çay ikramını mutlaka sunardı.
Günün her saatinde tüketilebilen çay yurdumuzda Karadeniz bölgesinde bolca yetiştirilmektedir. Nemli ve yağışlı ortamı seven bir bitki türüdür. Türk insanın vazgeçemediği yegâne içeceği ne diye sorsam abartısız çay, yüzde 80 üzerinde bir oran çıkar karşımıza. Günümüzde artık bir kültür haline çay, aslında sonradan sofralarımıza gelen bir içecek. Eskinin içecekleri olan hoşaf, ayran, salep gibi içeceklerin yerini almıştır ve vazgeçilmez olmuştur. Daha sonra çay ülkemize yerleşik olarak Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit’in Çin’den getirttiği fidanları Bursa ilinde diktirmesiyle başlamış ve ikramların sultanı, sohbet meclislerin vazgeçilmezi olmuştur. Rize’nin havasını çok seven çay 1924 yılından itibaren tamamen yasal bir şekilde üretilmeye başlanmış ve 1930’ lar da Rize artık çay cenneti haline gelmiştir.
Peki, kaliteli çay nasıl demlenir ve içim haline nasıl getirilir. Asıl önemli olanda bu bizim için. O zaman aşağıda sıralanan adımları evimizde, işyerimizde uygulayarak yapalım. Eminim siz de kaliteli bir çay demlemiş olacaksınız. Evet! Çay demleme adımlarını şöyle sıralayabiliriz.
- İlk önce kaliteli bir çay temin ediyoruz. Aşağı yukarı her markette bulabilirsiniz.
- Demliğimizi su ile dolduruyoruz ama suyumuzun oranı sadece üst demliği demleyeceğimiz oranda olmalı.
- Demlikte su kaynama noktası har yanan ateşte değil normal açılmış ocak ateşi ile kaynatılmalıdır.
- Burası önemli, kaynayan suyu üst demliğe döküyoruz. Kaynamış suyun üstüne ne kadar dem koyacak isek (genellikle 2-2,5 yemek kaşığı) o kadar demi atıyoruz, varsa evimizde üstüne bir tatlı kaşığı tomurcuk ekliyoruz ve demliğin kapağını kapatıyoruz. Genellikle yapılan ve yanlış uygulama olan demi önceden atıyoruz. Bu çok yanlış bir uygulama. Çünkü demin üstüne direkt kaynamış suyu dökersek çayı yakmış oluruz ve çay kaliteden taviz vermiş olur. Bunu asla yapmayın. İlkönce üst demliğimize kaynamış suyu döküyoruz ve üstüne demimizi ekliyoruz.
- Alt demliğin içini tekrar su ile dolduruyoruz ve normal ocak ateşinde kaynamaya bırakıyoruz.
- Alt demliğin kaynama sırasında da üst demliğimizde kaynamış suyumuz yavaş yavaş demlenmektedir.
- Alt demliğin kaynama süresi maksimim 15 dakikayı geçmesin. Zaten normal olarak altı açılmış ocak ateşinde suyumuz kaynamış olacak ve üst demliğimizde çayımız yeterli derecede demlenmiş olacaktır. Sonrasında servis edilerek afiyetle içebiliriz. Eğer yemek arkası çay içeceksek bunu yemekten en az yarım saat sonra içmemiz daha faydalı olacaktır.
Çok sevdiğimiz çayın faydalarını biliyor muyuz acaba? İşte çayın faydalarını şöyle sıralayabiliriz;
- Yorgunluğunuzu alır ve insanı rahatlatan bir özelliğe sahiptir.
- Stresi azaltır ve mutluluk verir insana.
- Diş plaklarını önlemede yardımcıdır.
- Kolon kanserini önleyici etkisi vardır.
- Kolesterolü azaltarak, kalp krizi riskini düşürmekte kalbi koruma görevi yapmaktadır.
- İçerisinde bulunan antioksidan ile birçok hastalığa yakalanmamızı engelleme görevi üstlenmektedir.
- Aksine bilinen günlük tüketilen 3-4 bardak çay sindirim sisteminize faydalıdır.
- Bağırsak hareketleri için son derece önemlidir.
- İyi demlenmiş bir çay zihni çalıştırıp insanda dikkat düzeyini artırmaktadır.
Günlük yaşantımızda yeterli miktarda alacağımız çay bizi rahatlatacaktır. Diğer yandan dünyada kişi bazında çay tüketiminde ilk sıradayız. Lakin milli içeceğimizi aşırıya kaçmadan tüketmeli, çok şekerli tüketiyorsak bunu mutlaka azaltma yoluna gidilmeli veya hiç şeker kullanmamalıyız. Her şeyin başı sağlık. Unutmayın her işte olduğu gibi azı karar çoğu zarar. Günlük olarak bize 3-5 fincan çay bize gelir efendim.
güzel