Burun Estetiği Nedir? Faydaları ve Bilinmesi Gerekenler

Burun estetiği kişiye özel yapılan estetik bir operasyondur. Burun şeklini beğenmeyen ve bunu değiştirmek için fedakarlıkta bulunmaya hazır pek çok kişi vardır. Fakat burun estetiği ameliyatının başarıyla sonuçlanması için tutarlılık önemlidir. Her burun şekli kişilerin yüzünden aynı etkiyi göstermez. Burun şeklini değiştirmek isteyenlerin öncelikle bunu kabullenmesi gerekir. Kendi yüzüne yakışan bir burun şeklini benimseyerek ameliyat olması gerekir. Burun estetiği operasyonunda her hastaya aynı burun şekli yapılırsa insanlar birbirine benzemeye başlar. Bu yapılan estetik operasyonun bile etkinliğinin kaybolmasına neden olur. Çünkü yüz profili herkeste farklıdır. Yüz simetrisi kişiye özeldir. Bu nedenle burun estetiği ameliyatında kişinin yüzüyle orantılı burun şekli oluşturulmalıdır.

Burun estetiği öncesi karar aşaması

Operasyondan önce iyi bir araştırma yaparak ameliyatı yapacak olan estetik cerrahın seçilmesi gerekir. Cerrahla karşılıklı görüşülmeli ve burun estetiğinden beklentiler aktarılmalıdır. Ameliyatın sonunda herhangi bir sorun yaşanmaması için bu aşama oldukça önemlidir. Burun estetiği yaptırmaya karar veren kişilerin gerçekçi beklentilere sahip olması gerekir. Bunları estetik cerraha doğru olarak aktararak ameliyat planının yapılması başarıyı getirecektir. Estetik cerrahın el becerisi ve estetik algısı iyi olursa burun estetiği sonuçları hastayı ve doktoru memnun edecektir.

Teknolojinin desteğiyle burun estetiği ameliyatından önce özel bilgisayar programları yardımıyla hastanın değişik açılardan çekilen fotoğrafları değerlendirilerek, yine sanal ortamda oluşturulacak yeni burun şekli incelenebilir. Hastalarda yeni burun şeklinin kendilerinde nasıl duracağını ameliyattan önce görebilirler.

Burun estetiği hangi mevsimde yapılmalı?

Burun estetiği normalde her mevsim yapılabilen bir operasyondur. Ancak bu ameliyatlara daha çok ilkbahar ve sonbaharda talep olmaktadır. Genç yaştakiler daha çok okulların kapandığı dönemde burun estetiği yaptırmak isterler. Gençlerin amacı yeni bir yüz sahibi olmaktır. Bu ameliyatların yazın yapılmasında bir sakınca olmasa da, hastaların operasyondan sonra 3-4 hafta kadar güneşten kaçınması gerekecektir. Bu nedenle yazın burun estetiğine talep daha az olur. Güneş ışınlarına maruz kalındığında ciltte kalıcı güneş lekeleri meydana gelebilir. Bahar ayları da alerjik yapısı olanlar için uygun değildir. Çünkü burun estetiği ameliyatından sonra hapşırmak oldukça riskli olur. Yeni oluşturulan burun şekli bu basınçla bozulabilir.

Adet döneminde burun estetiği yapılır mı?

Bu konuda genel yaklaşım adet döneminde olan kadınlara burun estetiği ameliyatının yapılmamasıdır. Bunun nedeni adet döneminde kadın bedeninde daha fazla ödem olması ve bu yüzden burundaki kılcal damarlarda büzülme yeteneğinin azalmasıdır. Dolayısıyla bu hastalarda cilt morarması ve kanama riski sorunları yaşanabilir. Bu yüzden kadınlara adet döneminde burun estetiği yaptırmamaları önerilir.

Burun estetiği ameliyatında hangi ilaçlarda kanama riski vardır?

Ameliyat sırasında kanama riskini arttıran ilaçların başında aspirin gelmektedir. Aspirin gibi kan sulandırıcı etkisi olan bütün ilaçların ameliyattan en az 15 gün önceden kesilmesi önerilir. Ameliyat öncesinde yapılan muayenede estetik cerrah kişinin kullandığı tüm ilaçları sorgular. Kanama riski oluşturacak ilaçların kullanımı bir süre ertelenir. Bu ilaçlar ameliyattan sonra da aynı sürede kullanılmaz.

Burun estetiği öncesi hangi tetkikler yapılır?

Burun estetiği ameliyatı olacak hastalara önce bazı kan testleri yapılır. Test sonuçlarına göre hastalarda meydana gelebilecek kanama sorunları tespit edilmeye çalışılır. Buna rağmen kanama sorunlarının hepsi bu testlerle belirlenemez. Hastalara düşen görev doktora daha önce yaşadıkları kanama sorunlarını, geçirdikleri operasyonları açıkça anlatmaktır. Olası bir cilt kesiğinde bile kaybedilen kan miktarının fazla olması kanama sorunu hakkında bilgi verebilir.

Burun estetiğinin kişiye faydaları?

Burun estetiği ameliyatı sırasında genellikle genel anestezi kullanılır. Hasta ameliyat öncesinde muayene edilerek burun şeklinin değişimine hazır olup olmadığı belirlenir. Hastanın yandan profili incelenerek, nefes yollarındaki sorunlarda değerlendirilir.

Ayrıca hastalara olası komplikasyonlar hakkında da bilgi verilir. Daha sonra ameliyatta açık ya da kapalı teknikle hastanın burun şekli değiştirilir. Ameliyatta kullanılan tekniğin tercihi cerrahın seçimine ve hastanın durumuna, burunda yapılacak değişimlere göre yapılır. Operasyon yaklaşık 1-2 saat devam eder. Ameliyat tamamlandığında yapılan değişim hemen belli olmaz. Burun estetiği ameliyatının iyileşme süreci biraz uzun sürer. Bu operasyonun fazla ağrılı olmadığı da söylenebilir.

Burun estetiği ameliyatının başarılı olması için gerekenler

Burun estetiği ameliyatı olacak kişilerin yüz profili değerlendirilerek, yüzüne ve genel görünümüne en uygun burun şekli için bir planlama yapılır. Bunlar sayesinde burun estetiğinde başarı yakalanabilir. Bu Aşamada hastanın ameliyat için uygun yaşta olması, fiziksel olarak sağlıklı olması, ameliyattan gerçekçi beklentilerinin olması, doktoruyla iletişimi sağlıklı olması gerekir. En önemlisi hastanın burun estetiği ameliyatı olmaya kendisinin karar vermesi gerekir.

Burun estetiği sonrasında iyileşme süreci

Ameliyatın sonunda hastanın burun deliklerine tampon yerleştirildiği için bir süre nefes almada zorluk çekilebilir. Göz kapaklarına konulan flasterler ise görmede zorluk çıkarabilir. Doktorun tampon ve flasterleri çıkarmasına kadar hastaların bunlara dokunmaması gerekir. Ameliyattan sonra ilk günlerde beslenme sulu yiyeceklerle, ardından yumuşak kıvamlı yiyeceklerle yapılmalıdır. İçecekler ılık olmalı ve dudaklar nemli tutulmalıdır. Sert yiyeceklere geçmek için 2 hafta beklenmelidir. Daha erken zamanda sert besinler tüketilirse, çiğneme nedeniyle yeni burun şekli zarar görebilir.

İyileşme sürecinde hastalar sadece doktorun reçete ettiği ilaçları kullanmalıdır. Kan sulandırıcı ilaçlar ve ürünler bu dönem kullanılmamalıdır.

Hastalar yatarken ve dinlenirken başını yükseltecek şekilde iki yastık kullanmalıdır. Eğer burunda açık pembe sızıntılar dışında kanama olursa doktora bilgi verilmelidir. Burun sırtına ameliyattan sonra konulan atel çıkarılınca burun şekli daha iyi ortaya çıkacaktır. Hastalar isterlerse gösterildiği gibi burun tamponlarını kendileri değiştirebilir.İyileşme sürecinde burnun darbelerden korunması, buruna ağırlık verecek gözlük kullanımından kaçınılması önemlidir. Hastalar diş fırçasını bile yumuşak olanlardan tercih etmelidir. 15 gün kadar kan basıncının yükselmesine neden olabilecek hareketlerden uzak durulmalıdır. Burnu güneşten korumalı, yüksek faktörlü kremler kullanılmalıdır. Bu süreçte geçici olarak üst dudak ve burunda hafif uyuşukluk hissedilebilir. Birkaç ay kadar burunda tıkanıklık olabilir. Bu dönem burnu silme, hapşırma, sümkürme gibi eylemlerden uzak durulmalıdır.

Burun estetiği komplikasyonları nelerdir?

Burun estetiği bir cerrahi girişim olduğundan bazı komplikasyonları da bulunmaktadır. Ancak bunlara karşı önlem alındığından ciddi sorunlara neden olmazlar. Deneyimli bir estetik cerrah tarafından başarılı bir cerrahi girişim yapılması komplikasyon oranını azaltacaktır. Ayrıca hastaların iyileşme sürecinde dikkatli olması da buna destek olacaktır. Olası komplikasyonlar ameliyattan önce hastaya da bildirilir. Hastanın cilt yapısı doğru analiz edilirse, risklerde azaltılır. Beklenen sonuçlar elde edilebilir. Enfeksiyon kanam a gibi cerrahi girişim komplikasyonları içinde önlemler alınır. Ameliyatın sonunda hastanın istediği gibi bir burun şekline kavuşması halinde bütün önlemlere istekle uymasına yardımcı olacaktır.

Burun estetiği sonrası burun düşmesi, burun çökmesi olur mu?

Ameliyat öncesinde burunda bu tür sorunların olması öngörülmez. Her türlü önlem alınarak sorunların oluşmaması için ameliyat yapılır. Kişiye özel yapılan doğru analizle ameliyat uygulanır. Eğer ameliyattan sonra burun düşmesi ya da burun çökmesi olursa mutlaka ikinci bir ameliyat yapılması gerekir. Bu yüzden ameliyat öncesi planlama burun estetiğinde çok önemlidir.

https://www.floraklinik.com/burun-ameliyati-fiyatlari-2018/

Yorum yapın