Brüksel lahanası; brokoli, karnabahar, lahana ve hardal yeşilliklerinin de bulunduğu turpgiller (Brassicaceae) ailesine ait bir bitkidir. *
Bol miktarda A vitamini, K vitamini, C vitamini ve folik asit (B9 vitamini) ile daha az miktarda E vitamini, B3 vitamini (niyasin), B5 vitamini (pantotenik asit), B1 vitamini (tiyamin), B2 vitamini (riboflavin) ve B6 vitamini bulundurmaktadır.
Potasyum, fosfor, kalsiyum, sodyum ve magnezyum mineralleri bakımından da oldukça zengindir. Brüksel lahanasında ayrıca; demir, çinko, manganez, bakır ve selenyum gibi mineraller de eser miktarda bulunmaktadır.
Sağlık için önemli olan omega 3 ve omega 6 yağ asitleri bakımından da iyi bir kaynaktır. *
Birçok tarifi bulunan Brüksel lahanası, içeriğindeki besinlerden tam anlamıyla yararlanılabilmesi için çok uzun süre pişirilmemelidir.
Brüksel Lahanasının Faydaları
- Brüksel lahanası dahil olmak üzere turpgillere ait sebzeler, metabolik aktivitelerin zararlı yan ürünleri olan serbest radikaller ve oksidatif stresin oluşturduğu hasar ile DNA mutasyonuna karşı koruma sağlamaktadırlar.
- Özellikle cilt kanseri (melanom), özofagus, göğüs, prostat, kolon ve pankres kanseri gibi kanserlerin oluşma riskini azaltır. Ayrıca Brüksel lahanası, hücrelerin kanserojen etkilerini bloke edebilen yüksek miktarda klorofil içermektedir.
- Brüksel lahanası metabolizma için önemli vitaminlerden biri olan K vitaminin iyi bir kaynağıdır. K vitamini; iskelet ve kemik sağlığını destekler, osteoporoz ve kemik kırıkları gibi kemik mineral yoğunluğundaki kayıplarla ilgili koşulları önlemeye yardımcı olur. K vitamini ayrıca kan pıhtılaşması, kemik kireçlenmesi ve vücudun iltihaplanmasını önlemede etkilidir. *
- Brüksel lahanası; diyabetli hastalarda glikoz düzeyini düşürdüğü, insülin duyarlılığını artırdığı ve oksidatif stres kaynaklı değişiklikleri önlediği gösterilen alfa-lipoik asit adı verilen bir antioksidan içermektedir. Alfa-lipoik asit birçok yeşil yapraklı sebzede bulunmaktadır.
- Brüksel lahanasında bol miktarda bulunan ve önemli antioksidanlardan biri olan C vitamini, kirlilik ve güneşten kaynaklanan cilt hasarına karşı savaşmaya yardımcı olmaktadır. C vitamini ayrıca toksik serbest radikallerle mücadele eder ve cilt sağlığını destekler. *
- Yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemini destekler. Kabızlık gibi bağırsak problemlerinde vücudu rahatlatır. Artan lif alımı, kalp rahatsızlığı riskinde azalma ve kan şekeri kontrolünde iyileşme gibi faydalar sağlar.
- Brüksel lahanası; iltihap, insülin direnci, bilişsel düşüş ve kan trigliseritlerini azaltabilen ALA omega-3 yağ asitlerinin iyi bir kaynağıdır. *
- K vitamini, C vitamini, çeşitli antioksidanlar ve omega-3 yağ asitleri bulundurmasıyla anti-inflamatuar özellik göstermektedir. Bu özelliği sayesinde arterleri tehlikeli plak oluşumundan uzak tutar, kolesterol düzeyini düşürür, yüksek tansiyonla savaşmaya, kan akışını artırmaya ve kan damarlarını korumaya yardımcı olur.
- Detoks etkisi vardır. Karaciğer fonksiyonlarını destekler, serbest radikal hasarını yavaşlatır ve kalp rahatsızlığı da dahil olmak üzere birçok ortak hastalığın oluşumunu önler.
- Gözleri maküler dejenerasyon gibi hasarlardan ve rahatsızlıklardan korumaya yardımcı olur.
- Metabolizma için önemli bileşenlerden biri olan potasyumu bol miktarda içermektedir. Potasyum sinir fonksiyonu, kas kasılması, kemik yoğunluğu, tüm sinir ve kasla ilgili sistemleri korumak için gerekli olan bir elektrolittir.
- Hamileler için önemli bir vitamin olan folik asit bakımından zengindir. Yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunan, folik asit fetüsün sinir tüpünün sağlıklı oluşumu için önemlidir. Yeterli folat elde etmek spina bifida (ayrık veya açık omurga * ) gibi doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olmaktadır. *