En çok kış mevsiminde kendini belli eden rahatsızlıklardan birisi olan boğaz ağrıları çoğu zaman hayatı zindan edebilmekte ve bundan dolayı bu hastalıktan muzdarip olan kişilerin sık sık internette ‘’Boğaz ağrısına ne iyi gelir?’’ diye aramalarına neden olmaktadır.
Doktor ve ilaç tedavisi desteği ile hızlı bir şekilde iyileştirilebilen bu rahatsızlıkta, evden çıkmak istemeyen ya da daha doğal yöntemlerle kendi kendini tedavi etmeyi düşünen kişilere ise önerilebilecek bazı yöntemler bulunmaktadır.
Boğaz Ağrısı Neden Olur?
Çoğunlukla ihmal edilen boğaz ağrılarının birbirinden farklı birçok sebebi bulunabilir. Bakteri ile mantar kaynaklı enfeksiyonların yanı sıra, travmatik durumlar, alerji, tahriş ve reflü sorunları boğaz ağrılarına neden olabilir. Bazı zamanlarda farklı iç hastalıklarının yan etkisi olarak boğaz ağrısı problemi ile karşılaşılabilir. Boğaz ağrılarının en sık görülen nedenleri içerisinde üst solunum yolları hastalıkları ilk sırada gelir.
Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?
Boğaz ağrısına ne iyi gelir yutkunamıyorum diyenler için, boğaz ağrısının tedavisinde mutlaka uzman bir doktor kontrolü gerektiği söylenebilir. Doktorun reçete edeceği ilaç tedavisi ile bu rahatsızlığın tedavisi hızlı bir şekilde sağlanabilir. Özellikle boğaz ağrısına nefes almada güçlük hissi, yutkunmada zorluk, eklem ağrıları ve boyun şişliklerinin eşlik ettiği durumlarda daha ciddi hastalıkların habercisi olabileceği için vakit kaybetmeden en kısa sürede muayene olunması çok önemlidir.
‘’Boğaz ağrısına ne iyi gelir?’’ sorusunun cevabı için evde yapılabilecek bazı basit önerilere kulak vermek önemlidir. Bu önerilerden en önemli olanları ise maddeler halinde sıralanabilir.
- Sıvı tüketimi arttırılmalı ve günde en az 1.5 litre su içilmelidir.
- Kirli hava ya da sigara türevi boğazı tahriş eden faktörlerden uzak durulması gereklidir.
- Tozlar çoğu durumda farklı bakterileri boğazlara taşıdığı için hastaların yaşadıkları evlerin tozlanmaması adına sık sık temizlenmesi önemlidir.
- Evde tuzlu su ile gargara uygulaması sayesinde boğaz ağrıları hafifletilebilir.
- Çok sıcak ya da çok soğuk içecekler tüketilmemelidir.
- Hastalık boyunca püre, çorba, lapa ve makarna gibi yutulması kolay yiyecekler içeren bir beslenme sistemi uygulanmalıdır.
- Gece yatılan odanın havalandırılması ve bol bol nemli tutulması gereklidir.
- Yutkunurken duyulan acıyı azaltmak için birkaç kuru karanfil çiğnenebilir.
- Ilık su içerisine biraz viski katılarak boğazlar bununla gargara yapılabilir.
- Boğazda ağrıya neden olan virüsleri kırabilmek için C vitamini alımı arttırılabilir.
- Güçlü bir antioksidan olan safran boğaz ağrısında günlük olarak tüketilebilir.
- Haşlanmış tavuk suyunun boğazdaki ağrıyı dindirmede çok etkili olduğu bilinir.
- Ihlamur, adaçayı ve ekinezya demlenip içildiğinde boğaz ağrıları hafifletilebilir.
Tüm bunların dışında yine evde hazırlanabilecek bazı doğal tedavi yöntemleri ile boğaz ağrılarını iyileştirme konusunda önemli adımlar atılabilir.
- Kırmızıbiber Kürü
1/8 çorba kaşığı oranında kırmızıbiberin yarım fincan sıcak su ile karıştırılması ve bu karışım ile günde birkaç defa gargara yapılması boğaz ağrılarına iyi gelen yöntemler içerisindedir. Bu kür uygulanırken kırmızıbiber miktarının fazla olmaması boğazı tahriş etmemesi açısından önemlidir.
- Zencefil Kürü
Zencefil küründen boğaz ağrılarını iyileştirme konusunda destek almak için mutlaka taze ve öğütülmüş zencefil kullanmak gerekmektedir. 1 fincan kaynar suyun içerisine atılabilecek 3 çay kaşığı zencefil bir süre demlenmeye bırakıldıktan sonra üstüne bir çorba kaşığı bal eklenerek ılık bir şekilde tüketilmelidir.
- Kekik Kürü
Boğaz ağrısına iyi gelen kürler içerisinde oldukça etkili olan kekik kürü ile kısa sürede olumlu sonuç alınabilmektedir. 1 fincan kaynar suya atılacak olan 1 yemek kaşığı kuru kekik ile hazırlanacak olan çay kürü, soğumaya bırakıldıktan sonra gargara şeklinde uygulandığı zaman boğaz ağrılarını hafifletebilir.
- Bal ve Limon Kürü
Boğazı yumuşatıcı etkisi ile bilinen bal, mikrop kırıcı özelliği bulunan limon ile birleştiğinde ortaya oldukça etkili bir boğaz ağrısına karşı iyileştirici kür tarifi çıkabilir. Kürün hazırlanışı için yarım limonun suyu taze şekilde sıkıldıktan sonra bir yemek kaşığı bal ile birlikte tüketilmelidir.
- Karbonat ve Tuz Kürü
Her evde kolaylıkla hazırlanabilecek bu kür için yarım çorba kaşığı karbonat ile yarım çorba kaşığı kaya tuzunun bir su bardağı suyun içerisinde eritilmesi ve sonra gargara şeklinde boğazlara uygulanması yeterlidir. Boğaz ağrısına iyi gelen doğal tedavi yöntemleri arasında her gün birkaç defa tekrarlanabilecek olan bu gargara sayesinde kısa sürede boğaz ağrıları iyileştirilebilir.
- Papatya Kürü
Aktarlardan temin edilebilecek kuru papatyaların bir cezveye alınan su ile bir taşım kaynatılmasının ardından bitki çayı şeklinde tüketilebilecek olan bu kür boğaz ağrısına iyi gelen kürler içerisinde kolay içimi ile en sevilenlerinden birisidir. Papatya çayı ayrıca rahatlatıcı ve gevşetici özelliklere de sahiptir.
- Nar ve Yoğurt Kürü
1 çorba kaşığı ölçüsünde saf arı balı, 1 çay fincanı az yağlı yoğurt, 1 çay fincanı dilimlenmiş muz ve 1 fincan nar içi ile hazırlanan bu kürde bütün malzemeler homojen bir hale getirildikten sonra günde 2 kere olacak şekilde tüketilir.
- Soğan Kürü
1 orta boy soğan dilimlendikten sonra yarım litre temiz içme suyu içerisine katılır ve üzerine 3 yemek kaşığı ölçüsünde beyaz şeker eklenir. Karışım iyice homojen hale getirildikten sonra buzdolabına konarak 12 saat boyunca beklemeye alınır. 12 saatin sonunda buzdolabından çıkarılan karışım boğaz ağrısı geçene kadar her 2 saatte bir olacak şekilde bardak bardak içilir. Soğan kürü boğaz ağrısına iyi gelen kürler içerisinde en popülerlerinden bir tanesidir.
- Havuç ve Kereviz Kürü
2 orta boy şeker havuç, 4 adet orta boy kerevizin sapı, 1 orta diş sarımsak ve çeyrek çay fincanı rezene ile hazırlanan bu kür, bir blender içerisine atılarak tamamen parçalanır ve birbirine karıştırılır. Daha sonra hazırlanan karışım günde 2 kere olacak şekilde düzenli tüketilir.
- Çilek ve Bal Kürü
25 gram kadar taze çilek, 700 ml su ve 1 yemek kaşığı bal rondo içerisine alınır ve tamamen karışmaları sağlanır. Daha sonra hazırlanan karışım süzülür ve kapalı bir kap ile buzdolabında soğumaya bırakılır. Soğuma işlemi tamamlandığında ise gün içerisinde saat başı bu karışım ile boğazlara gargara yapılır.
- Maydanoz ve Sarımsak Kürü
Bir avuç maydanoz ve bir diş sarımsak yıkanıp ince ince kıyıldıktan sonra macun haline gelene kadar rondodan geçirilir. Hazırlanan karışım her gün 1 bardak olacak şekilde tüketilir. Sarımsağın güçlü antiseptik etkisi bu formülü boğaz ağrısına iyi gelen kürler içerisinde en etkililerinden birisi haline getirir.
Boğaz Ağrısında Alternatif Tedavi Teknikleri
Boğaz ağrısına ne iyi gelir yutkunamıyorum diyerek internet üzerinde araştırma yapanlar için alternatif tedavi yöntemlerinden birisi olan tuzlu suyla gargara tekniği tavsiye edilebilir. Tuzlu gargara yöntemi için 1 bardak temiz ve ılık su içerisine atılacak olan 1 çay kaşığı kaya tuzu iyice çalkalandıktan sonra boğazda gargara yapılmalı ve sonrasında tükürülmelidir. Gün içerisinde birkaç defa tekrarlanabilecek bu uygulama sayesinde boğaz ağrısında rahatlama sağlanabilir. Tuzla hazırlanan gargaranın yanı sıra eczanelerden kolaylıkla temin edilebilecek bitkisel boğaz pastilleri, bu bölgedeki enfeksiyonu azaltarak daha rahat yutkunma hissine imkân verebilir.
Boğaz ağrısında bir diğer etkili yöntem de; limonlu çay tekniğidir. Limonun içeriğindeki bol miktarda C vitamini, başlı başına mikroplarla savaşabilecek bir makine gibidir. Bu çayın hazırlanışı için bir bardak yeşil ya da siyah çay normal şekilde demlendikten sonra içerisine 1 bütün limonun suyunun sıkılması ve ılık olarak tüketilmesi yeterlidir. Limonlu çay bir yandan boğazları yumuşatırken bir yandan da C vitamini ile yerleşmiş olan bakterileri sökmede etkilidir. Bu çayın etkisini bir miktar daha arttırmak isteyenler doğal bir anti bakteriyel olan sarımsağı karışımlarına ekleyebilirler. Kötü bir kokusu olmasına rağmen mikroplar üzerinde çok güçlü bir silah olan sarımsak, sadece küçük bir diş şeklinde çaya eklenmesi durumunda bile kısa sürede boğaz ağrısını dindirmesi ile önemli bir destekçidir.