Çalı cinsinden bir ot olarak bilinen ve her mevsimde yeşil kalma özelliği gösteren biberiye, sofralarımızda baharat olarak kullandığımız bir bitkidir ancak insan sağlığı için birçok faydası ile de detaylı bir şekilde öğrenilmelidir. İğne biçimli yapraklara sahiptir. İçeriğine bakıldığında acı taneleri, yağ dokusunu ve glikozu görmek mümkündür.
Biberiyenin Faydaları Nelerdir?
Kilo Verme Konusundaki Faydası: Hem tüketimi hem de yağının kullanımı ile kilo verme ve selülitleri giderme konusunda ciddi faydaları bulunur. Biberiye bitkisini taze olarak tüketmek ya da çayını hazırlamak, ciddi bir iştah kesici özellik sağlar. Bununla birlikte biberiye yağının selülitli bölgelere sürülmesi ve streç film ile 10 dakika kadar bekletilmesi de cilt açısından faydalıdır. Diyet yapanlar mutlaka biberiyeden bu anlamda faydalanmalıdır.
Kanserle Mücadelede Faydası: Biberiyenin içerisinde bulunan karnosal maddesi, bugün kanserle mücadelede yapılan çalışmalarda sıklıkla kullanılan bir türdür. Meme kanserinden kolon kanserine, prostat kanserinden lenf kanserine kadar birçok kanser türünde iyileştirici etkiler sağlamış ve %76 oranında kanseri engelleyici bir etkisi olduğu kanıtlanmıştır.
Hafızaya Olan Faydası: Biberiyenin hafızayı güçlendirme açısından büyük faydaları bulunur. Alzheimer hastalıklarının tedavisinde de kullanılan biberiye, beyin ve sinirsel gelişimi büyük ölçüde destekleyen bir bitki türüdür. Hafıza problemi yaşayanlar bol miktarda tüketebilirler.
Migrene Olan Faydası: Migren sorunu çekenler ve bitkisel bir tedavi seçeneği arayanlar biberiyenin mucizevi etkisinden faydalanmalıdır. Biberiye ile kaynatılmış bir suyu yaklaşık 10 dakika yakından soluyarak baş ağrısını dindirebilirler.
Ağrı Kesici Olarak Faydası: Sadece baş ağrısında değil, vücut ve eklem ağrılarında da çok iyi gelen biberiye ile masaj yapılması önerilir. Ağrıyan bölgelere biberiye yağının iyice yedirilmesi ve yatmadan önce bir bardak biberiye çayı içmek ağrı kesici bir etki sağlar.
Enfeksiyon ve Alerjilere Olan Faydası: Ciltte oluşan alerjik reaksiyonlar, yaralardan dolayı meydana gelen enfeksiyonlar için de biberiye ve yağı iyileştirici bir etki sağlar.
Mide Hastalıklarına Olan Faydası: Taze biberiye tüketimi ya da çayının her gün içilmesi, mideyi spazm ve kramp gibi problemlerden korur. Aynı zamanda ülser, reflü ve gastrit tedavilerinde de biberiye kullanımı önerilir.
Bağışıklık Sistemine Olan Faydası: Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkili olan biberiye sayesinde vücut direnci artar ve hastalıklara karşı bir koruma kalkanı etkisi yaratır. Bu nedenle erken yaşlardan itibaren biberiye tüketimi desteklenmelidir.
Biberiyenin Saç Sağlığına Faydası: Saç dökülmelerinde biberiye tüketimi sıklıkla önerilir. Hatta biberiye ile yapılan doğal saç şampuanları faydalı olacaktır.
Biberiyenin Faydaları Kısaca
- İştah kesici etki sağlar.
- Mide hastalıklarına iyi gelir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Saç dökülmelerini engeller.
- Kansere karşı direnç kazandırır.
- Migrene karşı kullanılabilir.
- Doğal bir ağrı kesicidir.
- Hafızayı güçlendirir.
- Enfeksiyon ve alerjik reaksiyonları iyileştirir.
- Selülitleri giderir.
Biberiye Yağının Faydaları
- Biberiye yağı selülitlerin azaltılmasında ciddi etkiler gösteren bir yağ türüdür. Aynı zamanda cildin sıkılaşmasını ve gençleşmesini de destekler.
- Vücut ağrılarını dindirmek için masaj yolu ile yedirilmesi ve bir süre vücutta bekletilmesi çok faydalı olacaktır. Doğal bir ağrı kesicidir.
- Gargara olarak da kullanılabilen biberiye yağı, kötü ağız kokusunu engeller. Daha ferah ve taze bir nefes sağlar.
- Saç derisini güçlendiren ve saç tellerine parlaklık kazandıran biberiye yağı, saçlara sürülerek bir süre bekletilmelidir.
Biberiyenin Zararları
Epilepsi hastalarının biberiye kullanılması önerilmez. Çünkü beyin ve sinir dokularında yüksek derecede uyarılma sağlar. Tansiyon hastalarının ve hamilelerin de mutlaka doktora danışarak kullanması gerekir. Keskin kokusundan dolayı kapalı bir alanda çok fazla bekletilmesi, astım hastaları için sorun oluşturabilir.