Biberiye ülkemizin Güney ve Güneybatı’sında yetişen genetiği ile oynanması, aşılanması gerekmeyen çalı bitkisi türü olmakla beraber her mevsim koyu yeşil kalarak yaprak dökmeyen iğne yapraklı duruşu ile dikkat çeker. Bazen rengi mora çalmakla birlikte beyaz güzel kokulu küçük çiçekler de açar.
Peki Biberiye Yağı Nedir? Biberiye bitkisi distile edilerek yani kaynatılıp buharı yoğunlaştırılarak elde edilen yoğun odun kokulu bir yağdır. İçerisinde vucüt sağlığına iyi gelen Cineol, Rosmarinik ve Ursolik Asit içerir. Bunların yanı sıra Borneol, Tanen, Reçine, Kamfen vardır. Güçlü bir antiseptik de sayılabilir.
BİBERİYE YAĞININ FAYDALARI;
- Madde bağımlılıklarınız varsa (alkol, sigara) şakaklara hafif masaj eşliğinde günde bir iki defa uygulanırsa zihni maddeden uzaklaştırmaya yardımcı olur.
- Eklem ve kas ağrılarını giderir.
- Ağrı kesici, Antibakteriyel, dezenfektan, anti kanser, anti mantar, iltihap giderici özellikleri bulunur.
- Grip ve istenmeyen mikroplardan korur.
- Tansiyon ve kolestrolü dengeleme özelliğine sahiptir.
- Bağışıklık, sinir, sindirim solunum sitemini güçlendirir.
- Zihninizi açmakta kokusunun bile işe yaradığı söylenirken pozitif düşünceyi tetikler ve mutluluğu arttırır.
- Halsizlik ve uykusuzluk problemini düzene sokar.
- Gaz giderici ve idrar hatta ödem söktürücü özelliği vardır.
- Eller ve ayaklara masaj halinde uygulanırsa mantar problemine yardımcı olacaktır.
- Morlukların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
- Migren ve sinüzit ağrılarından kurtulmaya faydalıdır.
- Cildinizi temizler ve gözeneklerinizi sıkılaştırır.
BİBERİYE YAĞININ CİLDE FAYDALARI NELERDİR ?
Cilde sürülmesi halinde kan dolaşımını hızlandırma ve hücre yenileme özelliği ile gözenekleri kirden çabuk bir şekilde arındırıp daha sıkılaşmasına yardımcı olur. Ayrıca yorgun görünümü siler ve yaşlılık belirtilerinin yavaşlamasını sağlar. Kuru bir cildiniz varsa bu sorunu da Biberiye Yağı ile engellemeniz mümkün. Kuruluktan öne gelen egzama, dermatit gibi cilt kusurlarının da kontrol altına alınmasına yardımcı olur. Ama uzmanlar bu yağı tek başına kullanmak yerine içinde belli bir oranda taşıyıcı koymayı ve dengeleme yapmayı öneriyor. Normalde kullandığınız organik yüz maskeniz yahut içerisine biraz zeytinyağı karıştırarak kullanabilirsiniz. Açık yara üzerine direkt uygulanması tehlikeli olabilir.
BİBERİYE YAĞININ SAÇA FAYDALARI NELERDİR ?
İçeriğindeki antioksidan özellikler sayesinde saç diplerine masaj yapılması ile kepek ve aşıntı problemlerini ortadan kaldırır. Hatta pullanan saç derisi, derideki akne, enfeksiyona karşı güçlü bir savaş verir. İyi saç derisi aynı zamanda hızlı uzayan saç anlamına gelmektedir. Saç derisini uyararak bunu sağlamasının yanında kan dolaşımını güçlendirir saç kökleri kanla beslenmiş olurlar. Saçınıza 4 su bardağı suya 4 5 damla karıştırarak banyodan çıkmadan hemen önce masaj yaparak yedirin ve duş çıkışı yıkamadan bekletin. Ya da kür şeklinde zeytinyağı ve biberiye yağını karıştırarak masaj yapıp streç film yardımı ile sararak yarım saat sonra durulayınız.
BİBERİYE YAĞININ ZAYIFLAMAYA FAYDALARI NELERDİR ?
Son zamanlarda kadınların sıkça bölgesel zayıflamada kullandıkları bir yöntemdir Biberiye Yağı. Bitkisi kullanılarak çay olarak da içilebilirken masaj yapıp beklettikten sonrasında yıkayarak, özellikle basen ve göbek bölgesinde yararlı olur. Metabolizmayı harekete geçirerek oradaki yağ yakımını hızlandırır.
BİBERİYE YAĞININ ZARARLARI NELERDİR ?
- Uçucu bir yağ olması sebebi ile hamilelerin, epilepsi ve yüksek tansiyon hastalarının doktora danışmadan kullanmamaları gerekmektedir.
- Açık yaraya tek başına uygulamak yerine biraz inceltilerek kullanılmalıdır.
- Alerjik reaksiyonlara sebebiyet vermemesi için derinin ufak bir yerine sürüp bir süre beklemeli ve sorun ile karşılaşılmaz ise kullanmaya başlanmalıdır.
- Çocuklarda fazlası ishale sebebiyet verebilir.
- Kan incelticiler ve tansiyon ilaçları ile etkileşime geçebilir.
- Ağızdan almak tehlikeli olup reaksiyonlara sebebiyet verebilir.