BALGAM SÖKTÜRÜCÜ BİTKİLER
Vücudumuzdaki solunum organlarının salgıladığı ve ağızdan atılan mukus kıvamlı maddeye balgam denir. Her insanın vücudunda bulunur. Kişiyi rahatsız edecek kadar çok ve farklı renkli balgam varsa müdahale gerekir. Tıbbi müdahaleden sonra nedeni ve çeşidi belirlenir. İlaçların etkisi kadar alternatif tip da etkilidir. Balgam sökmeye yardımcı bitkileri ve kullanım şekillerini inceleyelim:
SOĞAN
Sarı orta bir kuru soğanı dilimleyin. 2 bardak içme suyu ekleyin. 10-15 dakika kaynattıktan sonra ılımaya bırakın. İçilebilir dereceye gelince süzün ve ılık için. Her defasında karışımı yenileyin ve ılık tüketin. Solunumunuzu kolaylaştırır, hırıltıyı keser.
KEÇİBOYNUZU
6-7 tane keçiboynuzu 2.5 su bardağı suya kırarak atın. 10-15 dakika kaynatın. Ilıyınca süzün ve cam şişede muhafaza edin.Sabah ve akşam olmak üzere günde iki kere aç karnına tüketin. Birkaç gün sonra boğazınızdaki balgam sökülecektir. Sigara içenlerde oluşan balgamı atmak için de etkilidir.
KEKİK
1 su bardağı sıcak suya 1 çay kaşığı kurumuş kekik ekleyin ve demlenmeye bırakın. Biraz balla tatlandırılarak ılık olarak için. Boğazımı yumuşatacak ve balgamı sökecektir.
NANE
1 su bardağı sıcak suya 1 çay kaşığı kuru nane ekleyin. İsteğe göre biraz bal ve limonla tatlandırın. Ilık bir şekilde tok karnına için. 1 litre sıcak suya iki tatlı kaşığı nane karıştırın. Geniş ve derin bir kaba bu karışımı dökün. Naneli suda buhar banyosu yapın. Ciğerlerinizin rahatlamasını sağlayacak ve balgam atımını çabuklaştırır.
REZENE
1 su bardağı sıcak suya 1 çay kaşığı rezene ile rezene çayı demleyin. Rezenenin tohumlarını ezerseniz daha da etkili olur. Aynı şekilde demleyin ve ılık için. İsteğe göre biraz bal ve limon ile tatlandırın. Boğazınızı yumuşatır, rahatlamanızı sağlar. Balgam sökümünü hızlandırır.
MEYAN KÖKÜ
Aynı ölçülerde meyan kökünün de çayını demleyin. Acı geldiyse yine balla tatlandırabilirsiniz. Balın etkili olması için ılıkken ilave edin. Solunum yolundaki balgamı yumuşatacak ve balgam atımını kolaylaştıracaktır.
ANASON
1 litre sıcak suya 2 tatlı kaşığı anason ekleyin. Geniş bir kaba alın ve buhar banyosu yapın. Günde bir kere kullanın. Ciğerlerinizi yumuşatır, balgamı vücuttan atar. Vücudunuzu ve nefes almanızı rahatlatır.
MELEK OTU
Melek otunun da aynı ölçülerle çayını demleyin ve ılık tüketin. Bal ekleyebilirsiniz. Her seferinde taze için. Ciğerlerinizi ısıtarak balgamdan arındırır.
TAZE TERE OTU
Yarım litre suyu kaynatın, 10-15 tane taze tere ekleyin ve kapağa kapatın. 5-6 dakika daha haşlayın, soğumaya bırakın. Yemeklerden önce ya da 2 saat sonra için. Hastalıkla gelen ve sigaradan kaynaklanan balgam için birebirdir.
EBEGÜMECİ VE IHLAMUR
Yarım litre suya 2 kaşık ebegümeci ve 2 kaşık ıhlamur atıp 5-10 dakika kaynatın, demleyin. Balgam şikayetiniz boyunca günde iki üç bardak içebilirsiniz. İçmeyi kolaylaştırmak için tatlandırabilirsiniz.
PAPATYA
Papatya çayı, düzenli olarak günde en az bir defa tüketilirse balgam söktürücüdür. Diğer bitki çaylarını hazırlarken kullandığımız ölçüyü kullanın. Taze ve ılık tüketin. Papatya karışımında da buhar banyosu yapabilirsiniz. Ciğerlerinizi, boğazınızı rahatlatır; balgam söker.
AYRIK OTU KÖKÜ
1 bardak sıcak suya 1 çay kaşığı ayrık otu kökü ekleyin. 10-15 dakika dinlendirin. Yemeklerden sonra günde üç kez için. Balgam söktürücü etkisi vardır.
ÇÖREK OTU
1 bardak içme suyuyla 1 tatlı kaşığı çörek otunu 5 dakika kaynatın. Ilıyınca süzün ve tatlandırarak yemekten sonra için. Günde bir kez kullanın. Lezzetlendirmek için bal kullanabilirsiniz.
BOY OTU (ÇEMEN OTU)
Toz halinde olanından temin edin. 1 bardak sıcak suda yarım çay kaşığı boy otu tozunu demleyin. Günde bir kere yemekten sonra tüketin. Göğsü yumuşatır be balgam söktürür.
SİNAMEKİ
Sinameki,ıhlamur ve kekikle birlikte kaynatılır, çay demlenir. Balla tatlandırılır ve balgam sökücü etki gösterir.
ANDIZ OTU
Balgam söktürücü birçok tıbbi ilacın içinde bulunur. 30-40 gram andız otu 1 litre kaynar suyla demlenir. Günde tok karnına iki kez içilir.
- Ayrıca balgam sökücü bitkiler; ciğer otu, öksürük otu, karaağaç kabuğu, güneş gülü, ısırgan otu, zencefil, karanfil, sarımsak da eklenebilir. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa bitkilerden faydalanacak iseniz; doktorunuza ve ya bir uzmana danışınız.
- Mümkün oldukça bitkinin doğalını tüketin. Ölçülere ve kullanım şekline dikkat edin.