İnsanoğlu olarak hayatımızın ortalama üçte birlik bir bölümünü uyku uyuyarak geçirmemize rağmen son yıllarda yapılan bazı araştırmalar aslında vücudun bu kadar fazla uykuya ihtiyaç duymadığını ispat etmektedir. Bu bağlamda günümüzde nadir insanların başarabildiği az uyuma eyleminin sanıldığının aksine vücuda zararlı değil yararlı olabileceği iddia edilmektedir. Zira birçok deney sonucunda normal insanlara göre daha az uyuyan insanların verimli bir uyku geçirmeleri halinde daha çok uyuyan kişilere göre daha sağlıklı ve daha dinç oldukları gözlemlenmektedir. Ancak elbette ki az uyumanın faydaları yalnızca daha sağlıklı ve dinç olmak ile sınırlı değildir. Bunun yanı sıra az uyumanın diğer faydalarına da aşağıdan ulaşılabilir.
Az Uyumanın Faydaları Nelerdir?
- Az uyuyan insanların çok uyuyan insanlara göre depresyona girme risklerinin çok daha düşük olduğu bilinmektedir.
- Gün içerisinde vaktini uykuya daha az ayıran ve uyanık kalan insanların beyinleri de daha aktif halde çalışabilmekte ve bu sayede kişiler beyin kapasitelerini daha rahat kullanabilmektedir.
- Çok uyumak sanıldığının aksine kişilerin kendilerini daha yorgun hissetmelerine neden olmaktadır. Bu nedenle az uyuyan insanların çok daha dinç oldukları rahatlıkla söylenebilmektedir.
- Sabahları geç saatlere kadar uyuyan insanlar güne geç başladıkları için özellikle sosyal hayatlarında birçok konuda geride kalır.
- İnsan vücudu gün içerisinde uyanık olduğu her an çalışan metabolizma nedeniyle kalori harcar. Bu nedenle az uyuyan insanların diğerlerine göre daha çok kalori yaktıkları bilinmektedir. Bu da özellikle zayıflamak isteyen kişiler için az uyuma eylemini oldukça cazip bir hale getirir.
Sağlıklı Uyku Nasıl Olmalıdır?
Az uyumanın faydalarından söz ettikten sonra hem az hem de sağlıklı bir şekilde nasıl uyunabileceği ile ilgili bilgiler de verilebilir. Buna göre sağlıklı bir şekilde uyumak isteyenlerin aşağıdaki açıklamaları dikkatlice okumaları ve verilen tavsiyelere uymaları önerilmektedir.
Doğru Uyku Saatleri
Hem az hem de sağlıklı uyuyabilmek için öncelikle uyku vakitlerine dikkat etmek gereklidir. Gece geç saatlerde yatmak ve sabah da geç saatlerde kalkmak gün içerisinde kişilerin kendilerini yorgun ve enerjisiz hissetmelerine neden olduğu için sağlıklı bir uyku yerine geçmemektedir. Yapılan araştırmalar, sağlıklı uykunun 2 farklı zaman diliminde olabileceğini göstermektedir. Bunlardan birincisi öğle arasında uyunan 20-30 dakikalık bir uyku iken diğeri de akşam 22:00 ila gece 03:00 arasındaki zaman diliminde gerçekleştirilen uyuma eylemidir. Bahsedilen zaman dilimleri arasında uyumak, kişilerin vücut fonksiyonlarının doğru şekilde çalışabilmesi için fazlasıyla yeterlidir.
Erken Kalkma
Az uyumanın faydalarından ve sağlıklı bir uykunun nasıl olması gerektiğinden söz ederken erken kalkmanın öneminden de söz edilebilir. Zira erken kalkan kişiler kendilerini daha zinde hisseder ve gün içerisinde yapmaları gereken iş ya da sosyal faaliyetlere daha çok vakit ayırabilir.
Dış Etkenler
Uyurken algı girişlerinin açık olduğu bilinmektedir. Bu da uyuyan kişilerin çevredeki sesleri duymaya devam ettikleri ve ışığı dahi algıladıklarını gösterir. Bundan dolayı hem az hem de sağlıklı bir uyku deneyimi için karanlık ve sessiz bir ortamda uyumak oldukça önemlidir.
Gergin Uyku
Uyumadan önce zihnin stres ve benzeri olumsuz duygulardan arındırılmış olması gerekmektedir. Çünkü beynin uyku süresi boyunca stres ve sıkıntıyı bilinçaltında yaşamaya devam etmesi sağlıklı bir uykunun önüne geçecektir.
Tok Yatmak
Sağlıklı ve az uyumanın faydalarını görebilmek isteyenlere son olarak tok uyumamaları gerektiğinden de söz edilebilir. Tok halde yatıldığı zaman mide yenen yiyecekleri sindirmeye çalıştığı için dinlenme konusunda yeterli zamanı bulamayacaktır. Bu da kişilerin yeterince sağlıklı bir uyku geçirememelerine sebebiyet verecektir.