Pek çok yerde vitamin deposu olarak da geçen Alabaş, günümüzde doğal bir tedavi yöntemi olarak sık sık tercih edilmektedir. Doğanın çok az bilinen en şifalı ve en lezzetli sebzelerinden birisi olan alabaş, semt pazarlarında olduğu kadar marketlerde de karşımıza çıkmaya devam etmektedir. Çok sayıda faydası ve aynı zamanda kendine has tadı ile birçok kişinin vazgeçemediği sebze türlerinden alabaş, şekli itibari ile turpgiller ailesinin bir üyesidir. Lahana ve şalgama benzeyen görüntüsünün yanı sıra mora çalan pembe ve açık yeşil gibi renklerde olabilen bu sebze, yumrusu ve yumrusundan çıkan yaprakları ile sevimli bir görüntü çizmektedir. Ülkemizde farklı bölgelerde cehennem topuzu, kohlrabi, yer lahanası ya da alabaş turpu olarak da geçen bu enfes sebze, içerdiği besin lifleri bakımından da en şifalı sebzeler listesinde ilk sıralarda gelmektedir. Vücut gerekli olan pek çok vitamin ve minerali bünyesinde barındıran ve özellikle A, B ve C vitamini deposu olarak dikkat çeken alabaş ayrıca demir, kalsiyum, fosfor ve potasyum açısından oldukça zengindir. Bu da alabaşı özellikle birçok kanser türü üzerinde oldukça etkili bir bitki haline getirmektedir. Tüm bunların yanı sıra alabaşın faydalarını öğrenmek isteyenlere de yazımızın devamında en bilinen yararları üzerinden örnekler verilebilir.
Alabaşın Faydaları
Doğada bulunabilecek en şifalı ve en değerli bitkilerden birisi olarak da tanımlanabilen ve özellikle ülkemizin hemen hemen her bölgesinde rahatlıkla temin edilebilmesiyle tercih edilen alabaş,
- İçerdiği bol miktarda potasyum ile tansiyonu dengelemek amacıyla kullanılabilir.
- Kalp ve damar hastalıkları ile mücadele eden kişilere iyi bir destekçidir.
- Demir içeriği ile anemi rahatsızlığında ek bir tedavi seçeneğidir.
- İyi bir antioksidan olarak vücuttaki serbest radikaller ile mücadele eder.
- Kanserli hücrelerin oluşumunu önler. Var olan kanserli hücrelerin azalmasını sağlar.
- Kan basıncını düzenler.
- Yorgunluk hissiyatını giderir.
- Stres ve sinir gibi olumsuz hisleri giderir ve kişilerin kendilerini çok daha rahat hissetmelerini sağlar.
- Katarakt rahatsızlığı riskini azaltır.
- Böbreklerin daha iyi çalışmasına yardım eder. Böbrek hastalıklarında tercih edilebilir.
- Bol vitamin içeriği ile solunum yolu rahatsızlıkları için kullanılabilir.
- Nefes darlığı sorunlarına iyi gelir.
- Astım üzerinde iyileştirici etki gösterir.
- Vücutta meydana gelebilecek felç riskini en aza indirir.
- Bronşit hastalığında ek bir terapi yöntemi olarak tüketilebilir.
- Emziren annelerde süt arttırıcı etkisi ile bilinir.
- Grip ve nezle gibi hastalıklara yakalanan kişilerin daha hızlı iyileşmelerini sağlar.
- Sürekli devam eden öksürük hali için tüketilebilir.
- Akciğere bağlı olarak meydana gelen rahatsızlıklarda tedavi edici olarak tercih edilebilir.
- Düşük kalori içermesi nedeniyle diyet dönemindeki kişilerin destekçisidir.
Alabaş Nerede Bulunur?
Alabaşın faydalarından kısaca bu şekilde bahsedildikten sonra alabaşı nereden bulabileceğini öğrenmek isteyenlere de bu sebzenin dört mevsim yetişebilen nadir sebzelerden birisi olduğundan söz edilebilir. Türkiye’de en çok Karadeniz ile Marmara Bölgesi’nde yetiştirilen alabaş ayrıca Ege Bölgesi’nin en önemli şehirlerinden olan İzmir’de de bolca üretilir. Çoğu zaman marketlerde manav kısımlarında karşılaşılabilecek olan alabaş ayrıca semt pazarlarından ya da manavlardan da rahatlıkla temin edilebilir.
Alabaş Nasıl Kullanılır?
Alabaşın faydalarından sonra merak edenler için bu sebzenin hangi yollarla yenebileceğinden de söz edilebilir. Genellikle yapraklarından yapılan salatalar aracılığı ile tüketilen alabaş, yumru kısmının turp gibi dilimlenmesi ve limonla soslandıktan sonra salata şeklinde tüketilmesiyle de faydalarını tam anlamıyla gösterebilir. Yumru kısmını rendeleyerek kullanmak bu sebzeyi ayrıca diğer sebze yemekleri ile bir araya da getirebilmekte ve bu şekilde de lezzetli yemekler yapılabilmesine olanak vermektedir. Alabaşın faydalarını değerlendirmek isteyenlerin çoğu defa yumru kısmını haşlayarak ya da fırınlayarak tükettikleri de bilinmektedir.
Alabaşın Yan Etkisi Var mı?
Alabaşın faydalarını gören ve bu bitkiyi tüketmesi halinde herhangi bir yan etki yüzünden sorun yaşayıp yaşamayacağını öğrenmek isteyenlere alabaşın bilinen herhangi bir zararının olmadığı söylenebilir. Ancak bazı durumlarda, özellikle aşırı miktarda tüketildiği zaman vücuttaki iyon emiliminin azalmasına neden olabilen alabaş, bu nedenle dozunda tüketilmesi gereken sebze türlerinden birisi olarak da tanımlanabilir. Bu nedenle alabaşın faydalarını değerlendirmek isteyen kişilere haftada 1 ya da 2 kez 1 adet alabaş tüketmelerinin fazlasıyla yeterli olacağı söylenebilir.