Akgünlük, özellikle İç Anadolu’da yetişen ve birçok derde şifa olan sakızı ile bilinen bir tür ağaç olarak tanımlanabilir. Bitki, vücudun çeşitli bölgelerindeki ağrı ve kas kasılmalarını dindirici etkisiyle popülerdir. Akgünlük faydaları sayesinde bugün pek çok alternatif tıp doktoru tarafından hastalara önerilmektedir.
Akgünlük Hakkında Kısa Bilgi
Hindistan ve Afrika gibi sıcak iklime sahip ülkelerde yoğun olarak yetiştirilen Akgünlük ağacı, ortalama 8 metreye kadar ulaşabilen boyu ile oldukça dayanıklı ve uzun ömürlü bir bitkidir. Ağaçtan elde edilen sakız aroması ise akgünlük sakızı olarak isimlendirilmekte ve farklı birçok alanda başarıyla kullanılmaktadır. Bu sakızın üretim aşamalarında, ağacının gövdesi üzerine çeşitli çizikler atılarak açılan yarıklardan ağacın aromasının sızması sağlanır. Daha sonra havanın ve diğer dış faktörlerin etkisi ile ağacın dış kısmında kuruyan aroma kazınarak toplanır ve böylelikle akgünlük sakızı elde edilir.
Akgünlük Faydaları Nelerdir?
Akgünlük sakızı içerdiği birçok değerli organik asit ile modern tıpta sık sık tercih edilen bitkisel ürünler arasında yer alır. Ödem atıcı özelliğiyle bilinen bu sakız, vücudun çeşitli yerlerinde oluşan ağrı ya da sızı gibi sorunlarda büyük ölçüde iyileştiricidir. Cilt yüzeyinde meydana gelen ve uzun süre iyileşmeyen yaralarda, bu sakız sayesinde kısa sürede gözle görülür iyileşmeler sağlanabilir. Kurutma özelliği ile sıklıkla tercih edilen bu içerik, mide ağrılarında da alternatif tedavi yöntemi olarak kullanılabilir. Akgünlük faydalarına bakıldığında kekik ile karıştırılarak tüketildiği durumlarda dil tutulmasını çözdüğü gözlemlenmiştir. Tütsülenip de kullanıldığı zaman ise veba hastalığına karşı koruyucu bir teknik olarak uygulanabilir. Bulunduğu ortama hoş bir koku yayan akgünlük sakızı, hafıza güçlendirici özelliği ile en çok da ileriki yaşlarda oldukça faydalı olabilir.
Akgünlük faydaları saymakla bitmeyen doğanın en şifalı bitkilerindendir. Bu sakız ile mide ülseri problemlerinde, gastritte, nefes darlığı ve ses kısıklığında olumlu sonuçlar elde edilebilir. Öksürük sorunu olanlar her gün düzenli olarak bu sakızı tüketirlerse sıkıntılarının kısa sürede geçtiğini gözlemleyebilirler. İshale de çok iyi gelen akgünlük sakızı, idrar söktürücü ve iltihap giderici nitelikleri ile ülkemizde birçok hastalıkta tercih sebebidir.
Akgünlük Hangi Şekillerde Kullanılabilir?
Akgünlük sakızı tütsülenerek, macun, çay, krem ya da tonik şeklinde kullanılabilen oldukça kapsamlı bir içeriktir. Akgünlük faydaları arasında yer alan antiseptik etkisi sayesinde ciltteki yaraların üzerine macun şeklinde sürülebilir. Dıştan kolaylıkla uygulanabilecek bu yöntem ile kısa sürede yaraların kapanması ve toparlanması sağlanabilir. Macun olarak yara iyileştirmede kullanımının dışında mantar gibi cilt hastalıklarında da yine sorunlu bölge üzerine sürülmesi, bu rahatsızlıkların giderilmesinde çok etkilidir. Mide problemlerinde akgünlük sakızından faydalanmak isteyenlerin sakızı ısıtıp sulandırarak ve içerisine bir miktar bal atarak günlük şekilde tüketmeleri gerekir. Yine bir kap içerisinde ısıtılabilecek olan sakızın, ısının etkisi ile bırakacağı yağı tonik şeklinde sulandırılarak cilt temizliğinde tercih edilebilir ya da çay gibi demlenip içilebilir. Çay halinde tüketileceği durumlarda acı olan tadını içilebilir hale getirmek adına pekmez ya da bal yardımı ile tatlandırma işlemi yapılabilir.
Akgünlük Kullanımının Zararı Var mı?
Akgünlük sakızının kullanımının bilinen hiçbir zararı ya da yan etkisi yoktur. Ancak ciltteki yaralar üzerinde kullanılacağı durumlarda vücut yüzeyindeki yaraların kanamadığından emin olmak gerekir. Çünkü her ne kadar şifalı bir içerik olsa da, kanayan yara kolaylıkla iltihap kapabileceği için bu tür bir riske girmemek önemlidir. Bunun dışında bazı durumlarda akgünlük anne sütüne karışabileceği için, hamile ya da emziren bayanların doktorlarına danışmadan bu sakızı kullanmamalarında fayda bulunur.