Ağız kokusu neden olur ve nasıl önlenir ?

AĞIZ KOKUSU NEDEN OLUR?

İnsanların kendisine hissedilmese de, karşısındaki kişiyle çok yaklaştığı durumlarda fark edilecek olan veya konuşma anında rahatsız edici olabilen ağız kokusunun nedenleri arasında pek çok faktör vardır. Bunlar ağız içi veya ağız dışı ile ilgili durumlar olarak karşımıza çıkarlar.

  • Hangi ağız içi nedenler ağız kokusu yapar?Ağız içinde oluşan bakteriler ağız kokusuna neden olan birinci etkenlerdir. Yemek artıklarının ürettiği birtakım gazlar nedeniyle bu kötü kokuların yayılmakta olduğu hissedilir. Bunun dışında diş etlerinin iltihaplanması halinde ağız kokularına neden olduğu görülür. Sigara veya alkol tüketimi ile çeşitli ilaçların kullanılmasıyla da ağız kokusu görülmektedir.
  • Hangi ağız dışı nedenler ağız kokusu yapar?Ağız içi nedenlerden daha fazla oranda görülen ağız kokusunun, çeşitli hastalıkların teşhis edilmesinde işe yarayan ağız dışı nedenleri de vardır. İşte bunlar arasında nelerin olabileceğine değinmek üzere sizlerle paylaşacağımız detaylar sayesinde bilgi sahibi olmanızı sağlıyoruz.

    Sinüzit hastalığının neden olduğu genizlerde alıntı, baş ağrıları veya burunda görülen iltihaplar ağız kokusunu tetikleyecektir. Bademciklerin iltihaplanması, gırtlak kanserinin belirtilerinden birisi olan ağız kokusunu da beraberinde getirecektir. İşte gittikçe ağırlaşan bu belirtiler arasında solunum sistemi, yemek borusu rahatsızlıkları ile mide hastalıkları da yer alacaktır.

AĞIZ KOKUSU NASIL ÖNLENİR?

Pek çok rahatsızlıkta olduğu gibi ağız kokunu önlemek için de öncelikle nedenlerini bilmek gerekmektedir. Böylece neden kaynaklandığına bağlı olarak, ortadan kaldıracağınız bu seçenekler sayesinde ağız kokusundan kurtulmuş olacaksınız. Ağız kokusunu önlemeye yönelik uygulamalara hemen göz atabiliriz.

Diş aralarında yemek artıklarının kalmamasına özen göstermek gerekmektedir. Diş etlerinin ve dişlerin düzenli fırçalanması sayesinde iltihap durumlarından da kurtulmak mümkündür. Fırçalama işleminin ardından besin tüketmemeye özen göstermek gerekmektedir. Diş ipinin kullanılması mutlaka gerekmektedir. Böylece dişlerin arasında hiçbir parçanın kalmaması sağlanarak çok daha sağlıklı ve kokusuz bir biçimde yaşamınızı sürdürebilirsiniz. Aynı zamanda dillerin de temizliğine özen göstermeyi unutmamalısınız.

Takma diş kullananlar için düzenli olarak fırçalama ve temizlik uygulamalarının yapılması gerekmektedir.

Ağız kokusunu gidermenin en önemli yöntemlerinden birisi olan su tüketimini olabildiğince artırmak gerekmektedir. Aynı zamanda ağız kuruluğuna neden olan susuzluğu gidermenizin ardından ağız kokularının da azalmakta olduğunu göreceksiniz.

Sigara ve alkol tüketilmemesi, şekerli gıdalardan uzak durulması ve ağız içerisinde sağlığınızı koruyabilmek için gargara kullanılması da ağız kokusunu önlemeye yönelik olarak atılacak adımlar arasında yer alacaktır.

AĞIZ KOKUSU NASIL GEÇER?

Tüm önlemleri almanıza rağmen ağız kokusunun oluşmasına engel olamamışsanız, bu durumda oluşan ağız kokusunu geçirmeye yönelik bazı adımları atmanız gerekmektedir. Ağız kokusunun nedenlerine baktığınız da mide rahatsızlıkları, reflü, sinüzit akıntıları veya akciğer rahatsızlıkları gibi çeşitli faktörleri görebilirsiniz. Öncelikle iyi bir muayene olmalı ve ağız kokusunun altında yatan ciddi bir nedenin olup olmadığından emin olmalısınız. Eğer böyle bir durum yoksa ağız hijyenini sağlayarak ağız kokusundan kurtulmanız mümkün olacaktır.

Diş ve diş etlerinin bakımlı olması, sürekli fırçalama işlemi, fırçaların belirli aralıklarla değiştirilmesi, yemek alışkanlıklarının değiştirilmesi gibi faktörlerin ağız kokusunu geçirmeye yönelik iyi birer yöntem olacağından söz edebiliriz.

Ağız içerisinde dişlerin çürük olması durumunda da ağız kokusu yaygın olarak görüleceğinden, bunlardan kurtulmanız gerekir. Çürük dişlerin tedavisine hemen başlamalı ve aksatmamalısınız.

Ağız içerisinde oluşan diş planlarından kurtulmanızın ağız kokusu için en iyi tedavi yöntemlerinden birisi olduğunu söyleyebiliriz.

AĞIZ KOKUSUNA NE İYİ GELİR?

Sarımsak veya soğan gibi ağır kokulara neden olan besinlerin tüketilmesinin ardından ağzınızın içerisinde kokular belirebilir. Bu besinlerin tüketiminin ardından dişleri fırçalamanız iyi gelecektir.

Ayrıca ağız kokusu şikayetini yaşayan kişilerin bol bol yoğurt tüketmesi halinde de ağız kokusuna ne iyi gelir sorusuna yanıt bulabilecekleri görülecektir.

Yeşil çay veya diğer bitki çaylarını hazırlayarak ağız kokusunu gidermeye yönelik bitkisel tedavi yöntemlerine başvuru yapabilirsiniz. Böylece sizler de ağız kokularından kurtulmanın pratik yöntemleri ile hemen tanışmış olacaksınız.

AĞIZ KOKUSU İÇİN HANGİ DOKTORA GİDİLİR?

Ağız kokusunun nedenleri ele alındığında göreceğiniz üzere birden fazla polikliniğin ağız kokuları ile ilgili tedavi önerebileceğinden bahsedebiliriz. Bunlar arasında ilk olarak diş doktorunun muayenesi ile diş etleri veya ağız içerisinde herhangi bir problemin olup olmadığı gözlemlenebilecektir. Bu da ağız kokularının ağız içi nedenlerden kaynaklanıp kaynaklanmadığını gösterecektir.

Bunun dışında sinüzit gibi sağlık sorunları nedeniyle ağız kokusu meydana gelmişse bu durumda ise Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından incelemeler sürdürülebilecektir.

Son olarak mideden kaynaklı ağız kokusunun nedenlerini incelemek üzere ise Dahili uzmanlarının konuya hakim olabileceklerini söyleyebiliriz.

Sizler de ağız kokusu probleminizin nedenlerini araştırmak istiyorsanız, bu durumda yukarıdaki tavsiyelerimiz doğrultusunda hemen tedaviye başlayabilirsiniz.

Yorum yapın