Adaçayı çayı faydaları arasında kaygıyı azaltma, kanseri önleme, menopoz semptomlarını hafifletme, vücudu detoksifiye etme, kilo kaybına yardımcı olma, kan şekeri düzeylerini düşürme, iştahı artırma, mideyi yatıştırma ve bağışıklık sistemini harekete geçirme gibi bir çok etki bulunmaktadır.
Ada çayı çok fazla tüketildiğinde uçucu bir kimyasal bileşik içerir. Bu da oldukça zararlıdır. Bununla birlikte, özellikle de karaciğer veya böbrek rahatsızlığınız yoksa, adaçayı çayının dengeli tüketimi herhangi bir yan etki göstermemektedir.
Ada çayı nedir?
Adaçayı çayı (Salvia officianalis), Akdeniz yöresine özgü olan ve dünyanın dört bir yanında mutfaklarda kullanılan ada çayı bitkisinin yapraklarından yapılır. Kuru ve taze olmak üzere iki şekilde tüketilebilir. İçerisinde bolca A, C, B vitaminleri ile K ve E vitaminlerinin yanı sıra, bakır, lif, kalsiyum, demir ve magnezyum gibi mineraller vardır. Bu denli etkili olduğu için tarihin en eski zamanlarından bu yana tıbbi tedavilerde kullanılır.
Adaçayının kadınlara faydaları nelerdir?
Menopoz belirtilerini ve etkilerini azaltır
- Adaçayının en bilinen özelliği menopoz döneminde kadınların ateş basmalarını önlemesi ve azaltmasıdır. Yapılan deneyler, menopoz döneminde düzenli olarak ada çayı tüketen kadınların diğerlerine göre daha az ateş basması şikayetleri olduğunu göstermektedir.
- Adaçayının faydaları arasında östrojen hormonu dengeleme bulunur. Bu da, menopoz dönemindeki kadınların ani ruh hali değişimleri ile idrar yolu sorunlarını da çözer.
Adaçayı zayıflatır mı?
Adaçayı zayıflamaya yardımcı olur. Adaçayı iştah açıcı olmasına rağmen, obeziteyi azaltmaya ve metabolizmayı hızlandırabilen LDL (kötü) kolesterol düzeylerini düşürür. Fazla tüketilmediği taktirde yağ yakıcı özelliği de vardır.
Adaçayının sağlığa sağlığa faydaları
- Vücudu temizler, harika bir detokstur.
Adaçayı, idrar yolu ile böbreklerin ve tüm vücudun temizlenmesini sağlar. Idrar yolu iltihabı gibi sorunları önler. Bu da, lenf sistemi üzerindeki gerilimi, böbrekleri ve karaciğeri azaltabilir. Bu çay ayrıca vücudu deriden detoksize etmeye yardımcı olan terlemeyi de tetikler.
- Kan şekerini düşürür, şeker hastaları için harika bir çaydır
Bu bitki çayı, vücuttaki açlık kan şekeri seviyesini düşürür, bu da pankreas üzerindeki baskıyı hafifletebilir. Diyabeti olmayanlar ancak şekeri genel olarak yüksek çıkan kişiler için ise adaçayı tüketimi şeker hastalığı önleyicidir.
- Kan dolaşımını artırır
Adaçayındaki önemli düzeydeki demir, demirin kırmızı kan hücrelerinde önemli bir bileşen olduğu için kan dolaşımını uyarmaya yardımcı olabileceği anlamına gelir. Hücreler arasında oksijen taşınmasını artırarak dolaşım bozukluklarını tedavi eder.
- Mükemmel bir antioksidan kaynağıdır
Adaçayı, flavonoidler ve fenolik asitlerin yanı sıra bir dizi antioksidik enzim içeren bir dizi güçlü antioksidan içerir. Tüm bunlar serbest radikalleri, vücutta oksidatif strese, mutasyona ve apoptoza neden olmadan önce araştırır ve nötralize eder. Bu da, diğer birçok şeyin yanı sıra kronik hastalıkların ciddiyetini ve erken yaşlanmayı önlemeye ve azaltmaya yardımcı olabilir.
- Kaygıyı ve stresi azaltır
- Adaçayı çayı uyarıcı olarak kabul edilir, ancak aynı zamanda odaklanma ve hatıraları iyileştirirken, aynı zamanda ruh halleri ve sinirler üzerinde rahatlatıcı niteliklere de sahip olabilir.
- Adaçayı ayrıca stresli durumlarda performansı artırabilir ve kronik anksiyeteyi azaltabilir.
6.Adaçayı iştahı artırır
Kaza, ameliyat veya uzun süreli hastalıktan kurtulanlar için enerjilerini geri kazanmak çok önemlidir. Bunun için çok fazla yiyecek tüketmek gerekebilir. Adaçayı, bu kiloları geri almanıza yardımcı olabilecek iştah uyandırıcı özelliklere sahiptir.
- Adaçayı sindirime yardımcıdır
Adaçayı antioksidanlar içerir ve anti-enflamatuar özelliklere sahiptir, bu da mideyi rahatlatır ve sağlıklı sindirimi destekler. Bu bitkinin antibakteriyel ve antiviral özellikleri de bağırsaktaki mikroflorayı dengeleyebilir, sonuçta aşırı şişkinlik, şişkinlik, kramp ve kabızlığı giderebilir.
Adaçayının cilde faydaları
Adaçayı içerisindeki antioksidanlar sayesinde cildin yaşlanmasını ve hızla kırışmasını önler. Ayrıca susatır sizin daha fazla su içmenizi sağlar. Su, cildin kırışmaması için tüketilmesi gereken en önemli içecektir.
Adaçayının zararları nelerdir?
Adaçayı faydaları ve zararları olan bir bitkidir. Tıpkı diğer bitkiler gibi aşırı tüketilmesi durumunda belirli yan etkiler ortaya çıkar. Bunlar;
- Bazı adaçayı türleri, fazla miktarlarda tüketildiği takdirde karaciğer ve böbrek hasarı ve nöbetler ile sonuçlanabilecek ataklara sebep olabilir. Adaçayının yan etkileri nadir olsa da, olası komplikasyonların farkında olmak önemlidir.
- Tansiyonu düşürebilir. Adaçayı hipotansif doğası nedeniyle, zaten tansiyon ilaçları (warfarin) alıyorsanız, kan basıncınızın aşırı düşük düşmesi riski ortaya çıkabilir.
- Kan şekerini aşırı düşürebilir. Adaçayı çayı genellikle diyabetik hastalarda kan şekeri düzeylerini düşürür ve semptomları düzenler. Diyabet için ayrıca ilaç kullanıyorsanız ikisi birlikte kan şekerinde aşırı düşmeye neden olabilir.
- Adaçayı nöbetler sebep olabilir. Epilepsi gibi nöbet geçirilen bir hastalıktan muzdaripseniz, adaçayı en iyi bitkisel çay seçimi olmayabilir.
- Hormon dengesizliğine yol açabilir. Bu çay hormonal dengeyi etkileyebileceğinden ve vücut üzerinde östrojen benzeri etkilere sahip olduğundan bazı kanser türlerini tetikleyebilir.
- Böbrek ya da karaciğer problemlerine sebep olabilir. Böbrek veya karaciğer rahatsızlığı olanların bu çayı tüketmemesi tavsiye edilir.
Adaçayı nasıl demlenir?
- Adaçayı taze ya da kuru olarak tüketilebilir. Her ikisinin de çayını yapmak oldukça kolaydır. Kurusunu da tazesini de aynı şekilde demleyebilirsiniz.
- Bir su bardağı ya da kupa su için bir dal adaçayı yeterlidir. Adaçayı yapmak için önce kuru ya da taze olan adaçaylarını yıkayın, tozu gitsin.
- Sonra bunları bir dal olacak şekilde bir bardak içine koyun. Üzerine de kaynatılmış sıcak su ekleyin. Beş dakika kadar bekleyin.
- Bitki çaylarının faydalı yağlarının uçmaması için demleme sırasında bardak ya da kupanın kapağını kapatın ve tüketmeden önce açın.
Kaynak: https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/sage-tea.html