İnsanoğlu geçmişten bugüne kadar sofrasını acı gıdalar ile süslemiş ve neredeyse pek çok yemekte çeşitli acılı besinlere yer vermiştir. Bir dönem sonra bazı hastalıkların tedavisinde de etkili olduğu fark edilen acılı gıdalar, bu andan itibaren doğal tedavi yöntemleri arasında da oldukça popüler hale gelmiştir. Günümüze kadar gerçekleştirilen araştırmalardan sonra ise yalnızca bazı hastalıkların tedavisi amacı ile değil, hastalık önleme amacıyla da acılı gıdaların tüketilebileceği fark edilmiştir. Tüm bu bilgilerden anlaşılabileceği üzere hem tedavi hem de koruma amacıyla tercih edilebilecek olan acılı besinler, bugün günlük öğünlerimizde önemli bir yer edinmektedir. Acı denildiğinde akla gelen ilk besinler arasında yer alan acı biber, acı baharat ve kara biberin yararları ile de farklı birçok rahatsızlığın tamamen doğal yollarla tedavisi mümkün olabilmekte ve bu rahatsızlıklara karşı etkin bir koruma da sağlanabilmektedir. Bu bağlamda acının faydalarını merak edenlere kısa kısa açıklamalar eşliğinde en önemli yararları üzerinden bilgilendirme yapılabilir.
Acının Faydaları Nelerdir?
Türk yemek kültüründe apayrı bir yeri bulunan acılı besinlerin günümüzde neredeyse her evde tüketildiği bilinmektedir. Acının faydaları nelerdir sorusuna ise aşağıdaki yanıtlar verilebilmektedir. Buna göre acı,
- İçerdiği capsaicin maddesi ile genel anlamda vücut sağlığını iyileştirir.
- Betakaroten ve C vitamin içeriği ile vücudun direncini arttırır.
- Grip ve soğuk algınlığı gibi kış hastalıkları ile mücadele edilmesine destek olur.
- Beynin daha fazla endorfin hormonu salgılamasını sağlar. Bu nedenle doğal bir ağrı kesici olarak tercih edilebilir.
- Sinirleri yumuşatıcı etki gösterir.
- Kandaki trigliseritleri düşürerek kötü kolesterolü azaltır.
- Antioksidan içeriği ile vücudu kansere karşı çok daha dirençli bir hale getirir.
- Kalp hastalıklarında iyi bir tedavi seçeneği olarak tercih edilebilir.
- Kan dolaşımını hızlandırır ve kanın vücutta daha rahat hareket etmesini sağlar.
- Felce karşı etkili bir koruma sağlar.
- Midede ülsere neden olan mikropları öldürür.
- Metabolizmayı hızlandırarak zayıflama dönemindeki kişilere destek olur.
- Balgam söktürücü özelliğe sahiptir.
- Kronik bronşitin belirtilerini en aza indirir.
- Anfizemi rahatsızlığını hafifletir.
- Solunum yollarında meydana gelen rahatsızlıkları giderir.
- Mide asidini arttırır ve sindirim sisteminin çalışmasını teşvik eder.
- İştah açıcı olarak kullanılabilir.
- Tüketilen yiyeceklerin çok daha kolay sindirilmelerine olanak verir.
- Bağırsakların daha rahat çalışmasına destek olur.
- Bol miktarda lif içermesi ile kabızlık problemlerinde etkilidir.
- Kan şekerini dengeleme görevi üstlenir. Yüksek kan şekerini düşürebilir.
- Eklem iltihabı sorunu ile mücadele eden kişilerde destekleyici bir tedavi seçeneğidir.
- Burkulma gibi problemlerde ya da zedelenmelerde vücutta meydana gelebilecek morarma ve şişmeleri önler.
- Eklem sakatlıklarında iyileşme sürecine destek olur.
- Sinüslerin dolu olduğu rahatsızlıklarda sinüslerin doğal yollarla temizlenmesini sağlar.
- İktidarsızlık problemlerini giderir.
- Vücuttaki ödemi giderici etki gösterir.
Acının Zararı Var mı?
Acının faydalarını öğrenen ve acı tüketmesi halinde herhangi bir yan etki ile karşılaşıp karşılaşmayacağını merak eden kişilere herhangi bir rahatsızlıkları olmaması durumunda acının yan etki göstermeyeceği söylenebilir. Ancak aşağıdaki rahatsızlıklardan muzdarip olan kişilerin acının tüketimi konusunda dikkatli olmaları ve mümkünse uzman bir doktora danıştıktan sonra acı tüketimine devam etmeleri gerektiği dile getirilebilir.
Mide Rahatsızlıkları
Bazı mide hastalıklarında acı tüketilmesi olumsuz yönde etki yaratarak rahatsızlık belirtilerinin şiddetlenmesine neden olabilir. Midesinde tahriş sorunları olan, yara ya da yanma problemleri ile mücadele eden kişilerin özellikle acı biberi çiğ şekilde yemeleri, midelerinde yaşadıkları sorunların artış göstermesine sebebiyet verebilir ve tedavi sürecini de negatif anlamda etkileyebilir. Bu nedenle mide rahatsızlıklarından muzdarip hastaların acılı besinleri çiğ olarak tüketmemeleri ve mutlaka pişirmeleri tavsiye edilir.
Basur
Acının faydalarını değerlendirmek isteyen ancak hali hazırda basur problemi olan kişilere de yine acı tüketiminden kaçınmaları gerektiği söylenebilir. Zira acı, basur kanamalarını şiddetlendirebilir ve basur memelerinin çok daha hassas bir hale gelmelerine sebebiyet verebilir. Bu nedenle özellikle kronik basur hastalığı ile mücadele eden kişilerin acı tüketiminden uzak durmaları gereklidir.
Acının Faydaları ile İlgili Ek Bilgiler
Acının faydalarından ve olası zararlarından söz edildikten sonra acının tüketimi esnasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalardan da bahsedilebilir. İlk olarak acılı besinlerin içerdikleri besin değerlerini kaybetmemeleri için yağda kızartılmamaları gerekmektedir. Özellikle acı biberin kızartılarak tüketilmesi, içerdiği B, C ve K vitaminlerinin tamamını kaybetmesine neden olabilmektedir. Bu bakımdan acı biberin yağsız tavada, fırında ya da mangalda közlenerek pişirilmesi, en sağlıklı pişirme yolları arasında gelmektedir. Bu önemli bilginin yanı sıra acının faydalarını görerek sınırsız şekilde tüketmeye çalışmanın da yine vücuda yarardan çok zarar getireceği söylenebilir. Bu nedenle acının tüketimi esnasında dozuna özen gösterilmesi şiddetle tavsiye edilir.